Tilburg uit de oude doos: Brouwerij de Posthoorn 1971

24568-De-Posthoorn-KorvelFoto uit het Regionale Archief Tilburg uit de collectie van Van Roessel.

We zien hier de bierbrouwerij De Posthoorn dat achter een woonhuis was gelegen aan het Korvelplein.  De brouwerij stond rechts naast de textielfabriek van Dooren-Dams.

In 1804 was de brouwerij De Posthoorn opgericht en sinds 1818 in handen van Jacobus van Roessel. In 1892 en 1895 werden nieuwe bedrijfspanden achter het woonhuis in gebruik genomen.

De bieren die gebrouwd droegen namen als Korvels Lager Bier, Dubbel Korvels Bier en Korvels Gerste Bier. In 1895 kreeg de brouwerij het predicaat van Hofleverancier.

In 1921 ging de brouwerij failliet. De Trappisten van Koningshoeven namen een groot gedeelte van de inventaris over. Het woonhuis is in 1929 afgebroken.

De fabrieken zijn in 1976 gesloopt om plaats te maken voor de Korvelse hofjes. Hier een link naar de wiki van het regionale archief.

Bekendheid genoot het Korvels Bier. Dat werd geleverd door brouwerij “De Posthoorn”, van de erven A.H. van Roessel. Deze heer van Roessel was een broer van brouwer C. van Roessel op de Veldhoven in “De Halve Maan”. Deze laatste dreef tevens een handelsmouterij. Aan “De Posthoorn was trouwens ook een mouterij voor eigen verbruik verbonden. De naam der Korvelse brouwerij werd niet zomaar gekozen. Er was namelijk een café aan verbonden, waar klanten voor de postwagen of diligence wachten.

Van de “Posthoorn” is ooit een nieuwigheidje uitgegaan, dat later zijn weg door heel Nederland vond. Wanneer de brouwersknecht in die dagen de klanten ging bedienen werd de leverantie in een boekje opgetekend, dat de ontvangende herbergier ter tekening werd voorgelegd. Een nadeel daarvan was dat hij daarbij kon zien hoeveel er bij een concurrent was afgeleverd. “De Posthoorn” voerde als eerste de persoonlijke controle-biljetten in.  Bron: Tilburgse bier geschiedenis

Geef een reactie