Tilburg wil 50 nieuwe gemeentelijke monumenten aanwijzen

De oude brandweerkazerne van Udenhout staat op de nominatielijst.

De gemeente Tilburg heeft besloten om vijftig nieuwe gemeentelijke monumenten aan te wijzen. Deze monumenten moeten na de tweede wereldoorlog zijn gebouwd.

De gemeente vindt het belangrijk dat er aandacht is voor het erfgoed in de stad. Het college van Tilburg: “Erfgoed draagt bij aan de ruimtelijke kwaliteit van de stad en aan de herkenbaarheid van plekken. Met de nieuwe monumenten kan Tilburg het hele verhaal van de ontwikkeling van de stad laten zien. In de periode tussen 1945 en 1970 is de stad uitgebreid en gemoderniseerd. Door deze gebouwen op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten blijft het verhaal van de stad zichtbaar en kan het erfgoed een inspiratie zijn voor nieuwe ontwikkelingen in de stad.”

De volledige lijst met monumenten is als pdf te downloaden via deze link.

De keuze voor de panden is gemaakt in overleg met diverse erfgoedorganisaties. Sommige panden horen bij elkaar vanwege hun locatie of functie. Bij de keuze is bijvoorbeeld gekeken naar de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden. Maar het gaat niet altijd alleen om de toppers. Ook locatie, herkenbaarheid en het verhaal erachter spelen een rol.

Ook Spoorlaan 346, het voormalige ‘Huis van de Wereld’ staat op de lijst

Het merendeel van de panden is in handen van particulieren. Zij hebben eerst de mogelijkheid om te reageren op het voornemen van de gemeente om hun pand te benoemen tot gemeentelijke monument. Later dit jaar zal het college alle reacties afwegen en een besluit nemen over definitieve aanwijzing van de gemeentelijke monumenten. Eén van de gebouwen op de lijst is Spoorlaan 346 waar lange tijd het ‘Huis van de Wereld’ gevestigd was.

In de loop van 2018 komt ook het voornemen voor nog eens 50 monumenten aan bod, zoals in 2016 al is afgesproken. Er is ook besloten om van een paar gebieden de kenmerken wat scherper in beeld te krijgen en na te gaan hoe die het beste kunnen worden ingezet, voor behoud of ontwikkeling.

Als genomineerde voor de BNG Erfgoedprijs wil de gemeente samen met eigenaren en organisaties werken aan de instandhouding van waardevol erfgoed. Ook met het oog op het Europese jaar van het erfgoed.

Onbegrijpelijk dat de Vredeskerk aan de Ringbaan-West niet in het rijtje staat. Deze is naar mijn weten nog niet beschermd en zou dit wel verdienen. Het is immers de enige kerk uit de periode van de wederopbouw die Tilburg nog rijk is. De andere twee (Groenewoud en Oerle) zijn al gesloopt. Daarbij, het is ook nog eens een kerk gebouwd in de stijl van de Bossche school.

Geef een reactie