Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburg wil ook GFT afval verzamelen bij hoogbouw

Hoffmanflat Foto: John Geerts

Bij laagbouwwoningen wordt Groente- Fruit- en Tuinafval (GFT) al gescheiden ingezameld. De gemeente wil dat ook bij alle hoogbouw (flats en appartementen) gaan doen.

De gemeenteraad heeft het Brabants Afval Team (BAT) opdracht gegeven een aantal proeven op te zetten. Hierbij zamelt het BAT vier maanden GFT afval in op twaalf hoogbouwlocaties in Tilburg.

Flat aan de Salesianenstraat Foto: John Geerts

Hiervoor komen er GFT containers op locatie te staan en de bewoners krijgen in een aantal gevallen ook een GFT bakje met biozakjes voor op het aanrecht. De uitkomsten van de proeven worden gebruikt bij het opstellen van het nieuwe afvalbeleid voor 2021-2025. Hierover neemt de raad in 2020 een besluit.

Gemeente Tilburg wil restafval verminderen en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken. Om dit te bereiken is het sorteren van afval noodzakelijk.

Het verschil tussen laagbouw en hoogbouw was in 2018 103 kilo restafval per inwoner. Als GFT vaker gescheiden wordt afgevoerd, verdwijnt er minder restafval in de verbrandingsoven. Van GFT wordt biogas gemaakt. Daarna wordt het ook nog verwerkt tot compost, wat weer zorgt voor een goede bodem voor planten en dieren.

Mobiele versie afsluiten