In het nieuwe EO-programma Van Hollandse Bodem strijden acht duo’s, waaronder de in Tilburg woonachtige Joop en Guusje van Beers, om de titel ‘Beste moestuinder van Nederland’.
Vanaf 12 maart, zes weken lang volgt de kijker hun zoektocht naar de mooiste groenten en de lekkerste gerechten. Welk gerecht zet de smaakpapillen van juryleden Jonathan Karpathios en Dieneke Klompe op scherp en welk koppel moet – onder toeziend oog van presentatrice Tooske Ragas – de competitie verlaten?
Bij het prachtige kasteel Amerongen werken de deelnemersduo’s vier maanden lang keihard om een leeg stukje grond en bijbehorende kas om te toveren tot een echte moestuin. Elke aflevering moeten de koppels zichzelf bewijzen in twee oogst- en twee kookopdrachten. Beschikken ze over voldoende passie en talent om de juryleden te overtuigen? De kandidaten worden niet alleen beoordeeld op de oogst, maar ook op de vaardigheid om van alle groenten een overheerlijk gerecht te maken. Alleen de mooiste en heerlijkste producten van Hollandse Bodem zijn goed genoeg.
Vader Joop en zijn 23-jarige dochter Guusje zijn enthousiaste tuinders, die met hun deelname aan Van Hollandse Bodem willen laten zien dat tuinieren alles behalve saai is. Voor Guusje begon tuinieren als een uitlaatklep: ze werd op haar zesde, zonder aanwijsbare reden, doof. Dankzij een implantaat kreeg ze op haar veertiende een groot deel van haar gehoor terug. Na deze roerige jaren huurde Guusje in 2012 haar eerste moestuin, die ze al snel inruilde voor een grotere. Vader Joop nam de eerste moestuin over en een gezamenlijke hobby was geboren.
De kandidaten van Van Hollandse Bodem presenteren hun producten en gerechten uit eigen tuin aan twee experts op het gebied van het biologisch kweken van groente, fruit en bloemen: Jonathan Karpathios en Dieneke Klompe. Jonathan Karpathios is een gepassioneerd topchef, die uitsluitend kookt met biologisch geteelde producten uit zijn eigen tuin en kwekerij. Ook kweker Dieneke Klompe heeft haar eigen hoogwaardige biologische kwekerij. Zelf gewassen telen en koken, dat is hoe eten volgens Dieneke behoort te zijn: “Van de boer(in) of teler in één keer door naar de keuken. Vers en bomvol smaak, geur en textuur.”
Naast het programma is er bij iedere aflevering een speciaal online magazine vol inspiratie, video’s van de kandidaten, recepten van chefkok Jonathan en handige tips van kweker Dieneke. Het Van Hollandse Bodem-magazine is te lezen op EO.nl/vanhollandsebodem.
Van Hollandse Bodem, vanaf 12 maart elke donderdag, 20.30 uur, NPO 1