Brabant Water levert aan ruim 110.000 huishoudens en bedrijven in en rond Tilburg schoon drinkwater. Dit water komt uit het waterwingebied Gilzerbaan en het Stadsbos013. Dit grondwater komt nadat het gezuiverd is, als drinkwater bij alle Tilburgers uit de kraan. Om de kwaliteit van het grondwater te beschermen, ligt er rond de grondwaterwinning een grondwaterbeschermingsgebied, of: waterwingebied.
Tilburgers die wonen in een grondwaterbeschermingsgebied moeten daarom extra zorgvuldig zijn om te voorkomen dat er vervuilende stoffen of afvalwater in de bodem terecht kunnen komen.
Dit kan door (zwerf)vuil op te ruimen en auto’s buiten het waterwingebied te parkeren vanwege het risico van olielekkage. Staat een auto toch langere tijd op één plek, dan moet absorberend materiaal onder de auto worden gelegd om eventuele lekkage opvangen. Iedere druppel olie kan binnen 60 dagen in het grondwater terechtkomen en 1000 liter drinkwater vervuilen.
Om ervoor te zorgen dat het drinkwater van goede kwaliteit blijft, werkt de gemeente Tilburg nauw samen met de provincie Noord-Brabant, waterschap Brabantse Delta, Brabant Water en de gemeente Goirle aan duurzame bescherming van het grondwater. Deze partijen werken op dit moment aan de vergroting van de beschermingszone, omdat uit voortschrijdend inzicht is gebleken dat de waterwinning Gilzerbaan kwetsbaarder is voor vervuiling dan gedacht.
Waar de nieuwe grens van het grondwaterbeschermingsgebied precies komt te liggen wordt nog bepaald. De vaststelling is een wijziging van de Provinciale Milieuverordening. Inspraak is mogelijk op het ontwerpbesluit, dat eind 2017 wordt genomen. Na bekendmaking van het ontwerpbesluit op de website van de Provincie Brabant kunnen gedurende zes weken zienswijzen worden ingediend.
Voor het zover is, zal de gemeente Tilburg een informatie- inloopavond organiseren waar belangstellenden en bewoners vragen kunnen stellen.