Op vrijdag 18 september werden de drie nominaties voor de Brabantse Erfgoedprijs 2015 bekendgemaakt. Eén van de genomineerden is TilburgsAns, het eigenzinnige lettertype, gebaseerd op het karakter van de stad Tilburg.
Wie uiteindelijk de Erfgoedprijs wint, wordt bepaald door het publiek. Vanaf woensdag 23 september kan er via de website www.erfgoedbrabant.nl worden gestemd.
Letterontwerper Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen, de geestelijke vaders van TilburgsAns, zijn verguld met de nominatie en hopen uiteraard dat hun project de hoofdprijs in de wacht zal slepen. Het aan de prijs verbonden geldbedrag maakt het voor hen mogelijk om het lettertype over enkele maanden te lanceren, waarna het gratis gedownload kan worden.
Maar wat heeft een lettertype met erfgoed te maken? Neijnens en Van Leeuwen maken een lettertype dat niet enkel de letters van het alfabet bevat, maar ook pictogrammen van specifieke Tilburgse locaties, evenementen, personen en begrippen. Zo zijn er reeds tekeningen gemaakt van onder andere het station, Trappistenklooster Koningshoeven, de lindeboom, de kruikenzeiker, het Draaiend huis, en den Ophef. De reeks pictogrammen geeft een overzicht van het materiële en immateriële erfgoed van de stad. En dát in een eigentijdse, digitale vorm die op allerlei wijzen kan worden toegepast. Zo werden de pictogrammen van vier Tilburgse gebouwen (universiteit, station, schouwburg en kapel OLV ter Nood) reeds gebruikt op koeken die gebakken werden ter gelegenheid van de aan hen toegekende Rijksmonumentenstatus.
De letters van TilburgsAns kregen het karakter van de stad Tilburg. Het resultaat is een lettertype zonder tierelantijnen, dat danst, het experiment niet schuwt, humor in zich heeft en ook tegendraads durft te zijn. Uitgangspunt was het handschrift, verwijzend naar het persoonlijke karakter van de stad. De handgeschreven letters werden met de computer zo bewerkt dat ze hun karakter behielden, maar ook goed gebruikt kunnen worden als drukletter. Daarin kan de pragmatische sfeer in de stad worden herkend: nie maawe, gewoon doen.
Dat Ans humor heeft, blijkt onder andere uit het gegeven dat het onmogelijk is om in dit lettertype de afscheidsgroet ‘tot ziens’ te typen. Steevast veranderen deze twee woorden, na het intypen van de laatste letter, in ‘houdoe’. Een eerbetoon aan het woord dat in 2012 verkozen werd tot het mooiste Brabantse woord.