Tilburgse Begroting 2020 – Verstandig investeren of gokken?

Foto: John Geerts

De eerste helft van de Begrotingsbehandeling voor 2020 zit er maandagavond 11 november 2019 op. De eerste spreekbeurten van zowel de gemeenteraad als Het college van B&W (Burgemeester en Wethouders) gingen voor het grootste deel uit boekhoudkundige techniek: een feestje voor financiële experts.

De gemeente Tilburg verwacht namelijk – met goede redenen – dat er opnieuw een recessie aankomt; een periode met minder geld en meer kosten, een periode waarin (weer) fors bezuinigd zal moeten worden. Goede redenen, want onder andere de De Nederlandse Bank heeft al meer dan eens dit jaar voor een dergelijke periode gewaarschuwd.

Om de zware bui voor te zijn heeft het College bedacht om nu extra geld uit te geven en dit vooral te stoppen in sociale en maatschappelijke voorzieningen, met de verwachting dat er op later moment dan minder kosten van komen. ‘Hefbomen’ worden die genoemd. Een hefboom kan een verandering zijn van werkwijze of beleid, maar kost vrijwel altijd meer geld in het begin, om uiteindelijk een bezuiniging op te leveren. Bestaanszekerheid (voorheen armoedebestrijding genoemd), jeugdhulp en -zorg, sport, passend onderwijs en wmo zijn enkele terreinen waar deze ‘hefbomen’ worden ingezet.

Foto: John Geerts

Gemeente Tilburg zit er financieel al jaren heel goed bij. Er kan veel met eigen geld worden gefinancierd en daardoor zijn er in verhouding weinig schulden.  Maar deze situatie is de laatste paar jaar al minder geworden. In 2017 was de verhouding tussen eigen geld en schuld nog 82%, in 2018 was dit 75%. Dit jaar komt de verhouding uit op 59% en in 2020 wordt dit 51%, om daarna zelfs verder te dalen naar 45% in 2023.

De LST trok in de raadsvergadering fel van leer tegen dit financieel beleid, en vooral het enorme tempo waarmee de financiële situatie van Tilburg gaat verslechteren. De partij gelooft er niet in, dat de hogere uitgaven van nu zullen leiden tot minder uitgaven op een later moment. Echter, op de vragen van onder andere D66, GroenLinks en VVD welke andere voorstellen de LST had, gaf vervangend fractie-voorzitter Peter van den Hoven geen antwoord. Dat zullen we pas horen in 2022, als de verkiezingen weer worden gehouden.

Foto: Paula Anguita

CDA-fractievoorzitster Ineke Couwenberg wierp terug dat Tilburg er nog steeds met 51% veel beter voor staat dan de meeste andere gemeenten en dat de gemeente geen bedrijf is maar een overheid die als taak heeft om voor mensen te zorgen. Frans van Aarle, Lokaal Tilburg, voegde zich aan de zijde van de coalitie: “Inderdaad loopt onze solvabiliteit terug, dat gebeurt in mijn bedrijf ook wel eens. Als je investeert in gebouwen, zie je dat meteen terug op de balans. Maar als gemeente investeren we ook in mensen en dat zie je niet direct terug in de balans.”

Waar de één deze forse uitgave van geld dat er eigenlijk niet is ziet als een verstandige investering, ziet de ander het vooral als een gok; onverantwoord geld inzetten in de hoop het terug te verdienen, maar met grote kans om het te verliezen. Of het een verstandige investering is of een te gewaagd risico zal de komende jaren moeten blijken.

Donderdag 14 november vanaf 13.00 uur volgt de tweede helft van de vergadering. De toon is gezet en dan zal het behalve over de financiën ook gaan over Wijkevoort, Biezenmortel en de Tilburgse wijken.

Geef een reactie