Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburgse Ereprent voor 100-jarige Basisschool Franciscus in Biezenmortel

Basisschool Franciscus in Biezenmortel ontving op woensdag 25 mei 2022 de Tilburgse Ereprent ter ere van haar 100-jarig bestaan. Burgemeester Weterings reikte daar de Tilburgse Ereprent uit tijdens de opening van de tentoonstelling ‘100 jaar Franciscus’.

Op 3 december 1921 werd Basisschool Franciscus in Biezenmortel officieel geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van waarnemend burgemeester Verbunt, die de overtuiging uitsprak dat het stichten van de school van groot belang voor Udenhout zou zijn. Op 1 januari 1924 werd de openbare school in Biezenmortel overgenomen door de St. Josephstichting en werd toen een bijzondere rooms-katholieke school, onder de naam St.Franciscusschool.

Franciscusschool in Biezenmortel jaren zestig. Foto: Henk Peters (Wiki Midden Brabant)

In de nacht van 4 op 5 september 1944, kort voor de bevrijding van Biezenmortel, werd de oude St. Franciscusschool door de Duitsers in brand gestoken. Na de oorlog werd de school herbouwd.

Inmiddels wordt op de Franciscusschool al 100 jaar een basis gelegd voor vele kinderen uit Biezenmortel en omstreken. Kinderen op de Franciscusschool krijgen in een veilige en vertrouwde omgeving de kans zich optimaal te ontwikkelen. Kernwoorden zijn hierbij; passend, samenwerking en kracht. In een prettige, vertrouwde en veilige leeromgeving wil de school goed onderwijs bieden waardoor ze het beste haalt uit ieder kind. Vanuit deze basis willen ze de kinderen betekenisvol verder leren kijken, vanuit en voorbij hun eigen vertrouwde omgeving van Biezenmortel, zodat ze als volwaardig burger leren participeren in de maatschappij.


Tilburgse Ereprent

De Tilburgse Ereprent is een gemeentelijke onderscheiding die kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Zij zetten zich al jarenlang als ondernemer, culturele of maatschappelijke instelling in voor Tilburg. Het zijn bedrijven en organisaties die hun roots in Tilburg hebben en hun ontwikkeling in en met Tilburg hebben doorgemaakt. De Tilburgse Ereprent staat symbool voor de waardering en trots van de gemeente en is voor de jubilerende bedrijven en organisaties, vanwege de gekozen kunstvorm (grafische prent), uitermate geschikt om op te hangen en te tonen aan medewerkers, leden, klanten, relaties en bezoekers. Het ontwerp is van de Tilburgse kunstenares Janine Hendriks van Kaftwerk.

Mobiele versie afsluiten