Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburgse Ereprent voor Karnavalsvereniging De Fènpruuvers

Carnavalswagen van de De Fènpruuvers in 1978, bij het 11-jarig bestaan. - Foto: Frans van Aarle sr. Collectie Regionaal Archief Tilburg

Op zaterdag 11 februari 2023 heeft K.V. de Fènpruuvers de Tilburgse Ereprent in ontvangst genomen vanwege haar 55-jarig bestaan. Locoburgemeester Maarten van Asten reikte de ereprent uit tijdens het jubileumfeest van de Fènpruuvers bij café ’t Elfde Gebod.

Karnavalsvereniging de Fènpruuvers is in 1967 opgericht. Bij de oprichting heeft de vereniging zich ten doel gesteld een bijdrage te leveren aan het openbaar carnaval in Tilburg. Zo doen ze jaarlijks mee met d’n Opstoet met een grote carnavalswagen en meestal ook nog met één of twee loopgroepen. Daarnaast nemen ze deel aan bijna alle evenementen van het openbaar carnaval waaronder het Blèrconcours/Zumme Zinge (zelfs twee maal gewonnen). De Fènpruuvers nemen ook al jaren deel aan de Kènderstoet en geven daarmee het vieren van carnaval door aan de volgende generatie.

Bij het elfjarig bestaan van K.V. de Fènpruuvers heeft de vereniging de Carnavalsstichting Tilburg (CST) de organisatie van het Leuterconcours cadeau gedaan. Sinds die tijd organiseren ze het Leuterconcours, inmiddels voor de 47ste keer. Ze hebben dit jaren samen met CST gedaan en doen dit sinds 2015, onder licentie van het CST, als vereniging zelf. Hiermee laten ze een mooie traditie voortleven en behouden ze dit immaterieel erfgoed voor Kruikenstad.

De opvolgende jubilea (22, 33 en 44 jaar) zijn altijd groots gevierd, waarbij de hele stad werd uitgenodigd. Bij het 44-jarig bestaan heeft de vereniging de stad een ‘bènkske’ (Social Sofa) cadeau gedaan. Dit bankje, voorzien van logo en kleuren van K.V. de Fènpruuvers staat op de hoek Noordhoekring/Bredaseweg.

Tilburgse Ereprent
De Tilburgse Ereprent is een gemeentelijke onderscheiding die kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Zij zetten zich al jarenlang als ondernemer, culturele of maatschappelijke instelling in voor Tilburg. Het zijn
bedrijven en organisaties die hun roots in Tilburg hebben en hun ontwikkeling in en met Tilburg hebben doorgemaakt. De Tilburgse Ereprent staat symbool voor de waardering en trots van de gemeente en is voor de jubilerende bedrijven en organisaties, vanwege de gekozen kunstvorm (grafische prent), uitermate geschikt om op te hangen en te tonen aan medewerkers, leden, klanten, relaties en bezoekers. Het ontwerp is van de Tilburgse kunstenares Janine Hendriks van Kaftwerk.

Mobiele versie afsluiten