Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburgse Ereprent voor Willem II

Ereprent voor Willem II  Foto: Pro Shots – Toin Damen

De Tilburgse voetbalvereniging Willem II ontving op 12 augustus 2021 de (eerste) Tilburgse Ereprent vanwege haar 125-jarig jubileum. Locoburgemeester Marcelle Hendrickx reikte de Tilburgse Ereprent  uit aan algemeen directeur Martin van Geel na de boekpresentatie en opening van de expositie ‘Leev’ Hoezee, 125 jaar Willem II’ in de LocHal.

Willem II bestaat op 12 augustus 2021 precies 125 jaar. De vereniging is in 1896 opgericht in Tilburg en beleefde diverse sportieve hoogtepunten.

In 1916, 1952 en 1955 won Willem II het landskampioenschap en in 1944 en 1963 de KNVB Beker. Daarnaast nam de club diverse keren deel aan Europese (beker)toernooien.

Naast sportieve hoogtepunten beleefde de club ook enkele dieptepunten. Zo degradeerde ze een aantal keer naar de eerste divisie. Ook financieel kende Willem II zware tijden. Rond 1982 en 2010 werd ternauwernood een faillissement afgewend.

Kampioen van de Jupiler League in 2014

Inmiddels speelt Willem II sinds 2014 onafgebroken in de eredivisie. De club heeft een trouwe en fanatieke supportersschare. In het stadion vinden regelmatig acties plaats om de sfeer en saamhorigheid te verhogen. Ook de uitwedstrijden van Willem II worden al jarenlang druk bezocht.

Omgekeerd toont de voetbalvereniging (maatschappelijke) betrokkenheid naar de stad en haar bewoners. Om voetbal en samenleving zo goed mogelijk met elkaar te verbinden is in 2016 Stichting Willem II Betrokken opgericht. Willem II Betrokken ondersteunt, begeleidt en initieert maatschappelijke initiatieven in Tilburg en omgeving en maakt hierbij gebruik van de kracht en uitstraling van Willem II. De profvoetballer en trainer als rolmodel en het Koning Willem II stadion als inspirerende (leer)omgeving maken de doelgroepen sterker en vergroten hun kansen. De stichting organiseert activiteiten en projecten (onder andere op het gebied van talentontwikkeling, participatie en gezondheid) en zet zich in voor iedereen in Tilburg en beïnvloedt zo de samenleving op een positieve manier.

Komend (voetbal)seizoen wordt er uitgebreid stilgestaan bij het 125-jarig jubileum van Willem II. Zo zullen er onder andere enkele boeken over de roemruchte geschiedenis van de club verschijnen en zal in de LocHal de eerdergenoemde expositie ‘Leev’ Hoezee, 125 jaar Willem II’ te zien zijn.

De Tilburgse Ereprent is een nieuwe gemeentelijke onderscheiding in het decoratiestelsel van gemeente Tilburg en is ontworpen door de Tilburgse kunstenaar Janine Hendriks. De Tilburgse Ereprent kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Zij zetten zich al jarenlang als ondernemer, culturele of maatschappelijke instelling in voor Tilburg. Het zijn bedrijven en organisaties die hun roots in Tilburg hebben en hun ontwikkeling in en met Tilburg hebben doorgemaakt. De Tilburgse Ereprent staat symbool voor de waardering en trots van de gemeente en is voor de jubilerende bedrijven en organisaties, vanwege de gekozen kunstvorm (grafische prent), uitermate geschikt om op te hangen en te tonen aan medewerkers, klanten, relaties en bezoekers.

Mobiele versie afsluiten