Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburgse kermis 2019: hoogte- en dieptepunten

Foto: John Geerts

Voor het tweede jaar op rij beleefde de Tilburgse Kermis een snikhete editie. Ondanks het verbreken van verschillende hitterecords, was de sfeer op het kermislint tien dagen lang uitstekend te noemen, schrijft de Gemeente Tilburg in het afsluitende persbericht. Op de warme dagen was het overdag rustiger, maar in de avonduren kwam de kermis zichtbaar en merkbaar tot leven. Het was ook een kermis met onverwacht verlies. KermisFM -vrijwilliger Joris de Greef kwam om het leven bij een noodlottig auto-ongeluk.

Tijdens deze editie van de Tilburgse Kermis gooiden de weersomstandigheden soms wat roet in het eten, van temperaturen net boven de 40 graden tot lokale plensbuien met hagel. Een aantal vaste elementen van de Tilburgse Kermis zoals de seniorenbingo en de badeendenrace moest vanwege het weer geannuleerd worden. Vanzelfsprekend stonden de pony’s op stal en werd het muizenhotel gesloten. Gelukkig kon de kinderspeurtocht op de laatste dag alsnog doorgaan. Een paar exploitanten had te maken met haperende attracties. Die gelukkig in no time gerepareerd waren.

Foto: John Geerts

Zoals elk jaar, was ook Roze Maandag weer een drukbezochte dag. Het kermislint kleurde roze met bezoekers van heinde en verre die deze dag, die zoals altijd stond in het teken van jezelf zijn en respect, niet wilden missen. Op deze dag was de samenwerking tussen de Tilburgse Kermis en de Nederlandse Spoorwegen misschien wel het best zichtbaar: dragqueen en medewerker van NS Kassandra Rich werkte die dag als conducteur op de trein naar Tilburg en liep mee in de Pride Walk.

Ook dit jaar waren er weer tal van nieuwe elementen aan de kermis toegevoegd. Zo trokken theaterfestival LunaLunaLuna en het gratis openlucht circus Carero vele bezoekers naar de Spoorzone, trok de Beach Club op de Spoorlaan veel bekijks en werd ook aan de innerlijke mens gedacht met twee typisch Tilburgse traktaties:
het Tilburgse worstenbroodje van Kriellaars en de Tilburgse Crie de Cacao nougat van Tom Stalpers.

Foto: John Geerts

Kermisprijzen
Dit jaar werden de kermisprijzen niet in optocht over het kermislint uitgereikt, maar op het VIP-deck op het Piusplein. Voor de winnaars maakte het niet uit: zij waren vereerd en blij met hun oorkonde en verheugd over het feit dat ze volgend jaar verzekerd zijn van een plekje op de Tilburgse Kermis. De publieksprijs ging naar de
Booster Maxx! De eerste Mariska van Outheusdenprijs naar Piusplein Zuid. Het tienjarig bestaan van kermismedium Zwieren & Zwaaien werd beloond met de Piet Maesprijs.

Wethouder Rolph Dols: “Het was mijn eerste jaar als kermiswethouder, ik heb alles meegemaakt en ben overal geweest. Van de Kermisrun tot het Zomercarnaval, van het Besterplein tot de Piushaven. En ik kan niet anders zeggen dan: wat een geweldig evenement is het! Wat het evenement zo geweldig maakt? De mensen!”

Kermiswethouder Rolph Dols tijdens de afsluitende persconferentie  Foto: John Geerts

“De verbondenheid bij de vrijwilligers van KermisFM na de dood van hun collega, was hartverwarmend. Er sprak steun en warmte uit. De exploitanten en horeca die een heerlijke sfeer neerzetten. Maar ook het team dat er elk jaar weer achter de schermen voor zorgt dat de bezoekers van de Tilburgse kermis kunnen genieten, daar neem ik mijn petje voor af. Verdriet, geluk, teleurstelling, vreugde. De meest uiteenlopende emoties liggen dichtbij elkaar op het kermislint. Dat heb ik dit jaar aan den lijve ondervonden.”

“In de weken voor de kermis werd me geadviseerd het evenement te ervaren in al haar facetten. Om alles mee te maken. Dat heb ik gedaan. Ik ben 10 dagen op de kermis geweest en heb me ondergedompeld in alles wat de Tilburgse Kermis zo uniek maakt. Nu ga ik dit laten bezinken, zodat ik me vanaf september, met deze
ervaringen in mijn achterzak, kan richten op de editie van 2020.”

De Tilburgse Kermis 2019 in feiten en cijfers

Mobiele versie afsluiten