Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburgse muurkrant: Archiefstuk van het jaar 2016?

muurkrant-tilburg-1-mei-1979-archiefstukVanaf 1 oktober 2016 kan er weer gestemd worden op het archiefstuk van het jaar. Het Regionale Archief Tilburg heeft daarvoor een muurkant van 1 mei 1979 geselecteerd.

“Stadhuis bekent corruptie”, “Foute wouten”, “Stomp niet af, stomp terug”, “Vreten op aarde”. Vanaf 1978 verschenen met grote regelmaat zeefdrukaffiches met pakkende koppen op de Tilburgse muren. Ze werden geplakt op in het oog springende plaatsen als fabriekspoorten, bushaltes, in drukke winkelstraten. Regionaal Archief Tilburg bezit een grote verzameling muurkranten en koestert ze.

Het taalgebruik is vol actie en verontwaardiging, zoals te lezen is in ‘Vette friet in Tilburg’: ‘…een bus vol hogemieters uit Brugge aangevoerd. Ze willen van Beton en Winst van Tilburg leren hoe je de stad afbreekt met inspraak, zó dat het volk toch koest blijft”.

In 1995, na 17 jaar, stopt de muurkrant Tilburg. Zijn de aangekaarte misstanden opgelost? Welnee, de giftrein rijdt nog steeds, er zijn nog steeds te weinig handen aan het bed. Internet, weblogs en Twitter, daar kun je 24/7 moeiteloos je boodschap kwijt. De stad werd er een stuk saaier op.

Oproep van Luud de Brouwer, projectleider bij Stichting Mommerskwartier, op Facebook: “Kom op Tilburgers en sympathisanten. Help ons archief aan een glansrijke overwinning. Stem! En deel deze post onder je Facebook-vrienden. Je mag zo vaak stemmen als je wilt. Stemmen op de muurkrant is ook een proteststem dus je zit altijd goed. Je bent voor tegen!   Doe mee. Tilburgers unite. Ben trots op je stad en verleden.”

Over Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar is het online publieksevenement van de Nederlandse archieven. In 2016 sluit de verkiezing weer aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Grenzen’. Alle inzendingen hebben daar wel iets mee te maken; grenzen op de kaart, grenzen aan het gedrag, de grens over gaan. De deelnemende archieven presenteren vanaf 1 oktober hun archiefstuk op www.stukvanhetjaar.nl. Tot en met 27 oktober kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete archiefstuk. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis (29 oktober) maakt schrijfster Rosita Steenbeek de winnaar bekend.

Mobiele versie afsluiten