Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburgse primeur: film de crimineel met je mobiel en SafeCity

Paul Geurts (links) en Jan Otten (midden) presenteren hun nieuwste vinding: SafeCity

Op woensdag 1 december werd de eerste Tilburgse Social Innovation Event gehouden. Mensen van de gemeente, de universiteit, het bedrijfsleven en de politiek waren door de sneeuw naar het Duvelhok gekomen om presentaties en workshops te beluisteren.

Eén van de presentaties betrof een Tilburgse primeur. Jan Otten, directeur van het softwarebedrijf Respond! en Paul Geurts van het Veiligheidshuis onthulden samen het nieuwste snufje in de strijd tegen criminaliteit: SafeCity. Ervoor nodig is een telefoon met video-functie en de speciale software die Respond! heeft gemaakt. Als er dan iets naars gebeurt op straat: geweld, overval, inbraak en wat al niet meer, hoef je alleen je telefoon te gebruiken om het te filmen en een speciale meldkamer kijkt mee en weet ook meteen waar in de stad de misdaad wordt gepleegd.

De website van SafeCity heeft ook een boodschap voor de criminelen in de stad: “U staat op de video en die is nu op de meldkamer te zien. Zij zien u, horen u en weten waar u nu bent. Sla mijn telefoon maar kapot, u bent nu al te laat.” Of die laatste aanbeveling écht mensen over de streep trekt om SafeCity te gebruiken, is op z’n minst twijfelachtig. Vanaf 1 januari 2011 gaat SafeCity in gebruik genomen worden.

SafeCity is één van de drie winnaars van de Social Innovation Award. De andere winnaars zijn Minase en GeniCap.

Mobiele versie afsluiten