Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburgse saxofonist Paul van Kemenade heeft de Cultuurprijs Noord-Brabant ontvangen

Paul van Kemenade hier samen met Maurice Leenaars tijdens een concert bij 10 jarig bestaan van Tilburgers.nl – Foto: John Geerts

De Tilburgse saxofonist Paul van Kemenade heeft op maandag 5 oktober 2020 de Cultuurprijs Noord-Brabant ontvangen uit handen van Ina Adema, de nieuwe commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De uitreiking vond plaats in de Tilburgse concertzaal Paradox. Aan de Cultuurprijs is een bedrag van €10.000 verbonden.

Paul van Kemenade ontving de Cultuurprijs tijdens een bijzonder, voor deze prijs georganiseerd concert. Van Kemenade trad op samen met de Braziliaanse drumster Maria Portugal, pianist Jasper van ‘t Hof en de elektronica musicus Hans Timmermans van Budha Building. Naast de prijs ontving Paul van Kemenade een kunstwerk, dat speciaal voor hem gemaakt is door beeldhouwer Guido Geelen.

Foto: John Geerts

De jury roemde het eigen geluid en de veelzijdigheid van Paul van Kemenade. “Een sappige toon, die met een smaakvolle hoeveelheid valse lucht naar de goede noten toe glijdt. Dat is de basis van het eigen geluid van Paul van Kemenade. Al decennia direct herkenbaar; waar, wat en met wie hij ook speelt. Zijn oeuvre is indrukwekkend. Tientallen cd’s, ontelbare optredens, generaties leerlingen en een festival waar alles mag en niks moet, waar in de beste Brabantse tradities uit verbindingen tussen verschillende disciplines mooie nieuwe muziek voortkomt.”

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt jaarlijks de Cultuurprijs uit voor bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant. Autonoom kunstenaarschap, kwaliteit, artistieke onafhankelijkheid en de bijdrage aan de ontwikkeling van de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant zijn hierbij de belangrijkste criteria. De prijs is in voorgaande jaren onder meer uitgereikt aan René Daniëls, Pia Meuthen, Frank Lammers en Eric Vloeimans.

Mobiele versie afsluiten