Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburgse Solidariteitsprijs voor Rob Haen.

Foto: John Geerts

Voor de 25e keer reikte GroenLinks regio Tilburg de Tilburgse Solidariteitsprijs uit. Uit alle inzendingen werden drie genomineerden voor de Solidariteitsprijs geselecteerd.

Voor de jury was het dit jaar weer ingewikkeld om een keuze te maken: “De inzendingen waren net zo divers als dat ze inspirerend en hartverwarmend waren, geen makkelijke keuze. We zagen betrokken vrijwilligers, kunstenaars, zorgverleners en ondernemers voorbij komen.”

De Solidariteitsprijs werd dit jaar toegekend aan Rob Haen. Deze creatieve community builder is altijd bezig om mensen en hun talenten centraal te zetten. Rob was begeleider van vluchtelingen, werkte op een ‘bijzondere zorg afdeling ‘van de gevangenis en was 10 jaar lang coach bij SMO Traverse.

Naast centrumcoördinator bij MFA het Zuiderkwartier, is Rob oprichter en kwartiermaker van The Living Museum Tilburg: een vrijplaats waar mensen met ‘geleefde ervaring’ (een achtergrond van verslaving, psychiatrie, dakloosheid of detentie) kunst maken, elkaar inspireren, hun talent aan de wereld laten zien en werken aan hun herstel.

Foto: Paula Anguita Van der Schaaf

Met zijn 25 jaar ervaring en zijn unieke kijk probeert hij de ‘Rock & Roll’ terug te brengen in het sociaal domein. Rob slaagt er in mensen die elders niet altijd meer terecht kunnen een veilig gevoel te geven en nodigt ze uit creatief te gaan denken.

Juryvoorzitter Liesje Carlier: “Ook in deze vreemde corona-tijd laat Rob Haen onuitputtelijke creativiteit en doorzettingskracht zien door samen met anderen prachtige dingen neer te zetten. Deze rasechte ‘omdenker’ inspireert intussen organisaties in het hele land, maar zeker ook deze jury.”

De andere genomineerden voor de Solidariteitsprijs waren:
• Vittorio. Met zijn ijskar bij de draaibrug in de Piushaven is Vittorio veel meer dan een ambachtelijk ijsventer. Vittorio gebruikt ijs en thee om mensen uit alle hoeken van Tilburg met elkaar te verbinden in taal, cultuur en geloof.
• Andrew Greenwood. Als professioneel danser en balletmeester reisde Andrew de wereld rond om op te treden. Inmiddels richt hij zich als dansdocent bij Factorium speciaal tot mensen met Parkinson. Met zijn stichting Switch2Move organiseert hij dans- en bewegingscursussen voor mensen met een fysieke of mentale beperking.

De Tilburgse Solidariteitsprijs van GroenLinks wordt elk jaar toegekend aan een Tilburger die zich voor een lange periode structureel inzet om solidariteit in onze samenleving concreet vorm te geven. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 200. De jury werd gevormd door Liesje Carlier, Marja Wittenbols en Gerda de Vries.

Mobiele versie afsluiten