Site pictogram Tilburgers.nl

Tot en met woensdag mooi voorjaarsweer. Daarna afkoeling en neerslag

weerberichtDe weersverwachting voor deze week: tot en met woensdag zonnig en oplopende temperaturen van meer dan 20 graden. In de loop van donderdag toenemende bewolking gevolgd door enkele buien in de avond en nacht. Vanaf vrijdag wisselvallig en afkoeling.

04-16-2015-Paleis-Oude-Markt-Heikese-Kerk-fietser-WillemspleinSchitterend lenteweer! Zo mag je dit weekeinde en de dagen ervoor wel noemen. Iedereen was toe aan een reeks van droge en vooral zonnige dagen. Sinds 13 april is er in onze regio geen druppel gevallen en dat houdt aan tot en met de 23e. Met temperaturen van vorige week met op enkele dagen meer dan 20 graden werden we al flink verwend. Sinds vrijdag zijn de temperaturen echter teruggebracht tot zo’n 15 graden, maar dat is nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar.

Voor de komende week houdt het aangename voorjaarsweer aan, waarbij het kwik verder stijgt tot meer dan 20 graden. Daarna neemt de bewolking toe en ook de neerslagkansen. Oorzaak van het heerlijke weer is een hogedrukgebied dat zich op dit moment boven de Britse Eilanden bevindt. Deze blijft een aantal dagen op haar plaats waardoor in het huidige weerbeeld geen enkele verandering komt. Neerslaggebieden krijgen geen kans om door te dringen en blijven ruim op afstand. Pas als het hogedrukgebied in kracht verliest dan nemen de lagedrukgebieden meteen deze plaats in. Dat laatste zien we op het einde van de week gebeuren. Maar tot die tijd is het genieten geblazen.

04-16-2015-Magnolia-WillemspleinGisteren (zaterdag) was al een prachtige dag die overigens koud begon. In Brabant lag de minimumtemperaturen rond het vriespunt, maar aan de grond vroor het flink met -3 tot -4 graden. Vanochtend was het allemaal nog kouder. Op de normale waarnemingshoogte vroor het nu wel in onze provincie tot -1 graad in Volkel. Aan de grond werd zelfs bijna matige vorst waargenomen in Gilze-Rijen en Volkel van -5 graden! Een frisse start van deze zondag die met sluierbewolking is begonnen.

Inmiddels is het kwik de 10 graden al gepasseerd en zal verder oplopen tot een graad of 16. Bij dit alles bestaat het weerbeeld uit wolkenvelden en zonneschijn en staat er een zwakke noordoostenwind, kracht 2. In de avond verdwijnen alle wolken en wordt het helder. Het zal niet meer zo afkoelen als afgelopen nacht, maar met 3 graden is het toch nog koud. Vanaf maandag tot en met woensdag is het overwegend zonnig en warm.

04-12-2015-691-zondag-Lente-WilhelminaparkDe thermometer laat op de eerste werkdag al kwikstanden zien van 19 graden en op dinsdag, woensdag en donderdag ligt deze op de warme grens van 20 graden of meer. Dinsdag wordt de warmste dag, waarbij het een graad of 22 kan worden in onze regio. In de loop van donderdag zien we dat het hogedrukgebied steeds meer kracht verliest en dat zullen we merken. Het kan dan nog 20 graden worden, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en in de avond en nacht naar vrijdag kunnen er buien vallen. Daarbij kan een klap onweer bijzitten omdat de atmosfeer in de bovenlucht flink is afgekoeld.

Dat voelen we meteen op vrijdag als het niet warmer zal worden dan 16 tot 18 graden. Op dat moment hebben depressies de plaats van het hogedrukgebied op de Britse Eilanden ingenomen en is de wind naar het zuidwesten gedraaid. Het is dan een komen en gaan van neerslaggebieden, waarbij we rekening moeten houden met perioden met regen of enkele buien. De verwachting is nu dat vooral vrijdag en zaterdag nat zullen verlopen. Tevens wakkert de wind flink aan.

Mobiele versie afsluiten