De weersverwachting voor de komende week: tot en met woensdag zacht, daarna kouder. Op maandag is het al erg koud als de gevoelstemperatuur op slechts 2 tot 3 graden komt te liggen, terwijl de thermometer een graad of 7 zal aanwijzen. Oorzaak is de stevige noordwestenwind. Daarbij vallen er nog enkele buien afgewisseld met wat opklaringen. In de avond zijn de buien verdwenen. Tijdens opklaringen in de nacht daalt het kwik op dinsdagochtend richting het vriespunt. Vervolgens staat er dan eindelijk weer eens een droge dag op het programma.
In de ochtend zien we de zon nog, maar in de loop van de dag verdwijnt deze achter de bewolking en wordt het zo’n 8 graden. Op woensdag vallen in de loop van de dag alweer de eerste buien en blijft het zacht. Vanaf donderdag beginnen de temperaturen langzaam te zakken naar 4 graden in het weekeinde. De nachten gaan met licht vorst verlopen. En als er in het weekeinde buien vallen kunnen deze wel eens een winters karakter hebben. Het is de opbouw naar een winterse periode die in februari gestalte zal krijgen, maar het gaat heel langzaam.
Depressies boven Scandinavië zijn dit weekeinde doorgedrongen tot onze omgeving. Hierdoor werd het druilerige weer van de afgelopen week steeds meer vervangen door serieuze neerslag. Zo viel er sinds gisterochtend al zo’n 10 mm in onze regio.
De meeste regen heeft tegen zonsopkomst Brabant verlaten. Bij die neerslag zat zachte lucht, want het kwik steeg in Gilze-Rijen vanochtend naar 9,7°C. In het Zeeuwse Westdorpe werd nog net de 10 graden aangetikt. Nu zijn we aan de achterzijde van het neerslaggebied gekomen en is de neerslag overgegaan in motregen wat kenmerkend is voor een warmtefront wat die hoge temperatuur heeft veroorzaakt.
Tussendoor wordt het droog, maar van opklaringen is geen sprake. Inclusief deze zondag kunnen we dan de 9e zonloze dag van januari noteren. Normaal mogen we voor deze maand in totaal op 63 zonuren rekenen. Nu zitten we in Berkel-Enschot op nog geen negen uur (8 en 40 minuten) zonneschijn.
In de loop van de middag wordt het weerbeeld pittiger en dat komt door de nadering van een koufront. Het KNMI heeft daarvoor zelfs voor bijna het hele land een weerwaarschuwing doen uitgaan in de vorm van ‘code geel’. Er gaan namelijk buien vallen met kans op zware windstoten tot 70 km per uur rondom Tilburg. Met een aantrekkende wind zal deze zondag daarom nat en onstuimig afsluiten bij 9 tot 10 graden.
Nadat de buien ons land hebben verlaten komen enkele opklaringen en wordt het kouder, waardoor het kwik in de nacht daalt naar een graad of 4. Maar het blijft stevig doorwaaien en in de loop van de nacht passeert alweer het volgende neerslaggebied met een reeks buien.
Op maandag vallen er nog steeds enkele buien, maar die zijn niet meer zo intensief. Het begint ook op te klaren, waardoor de zon zich af en toe laat zien. Omdat de bovenlucht gevuld is met koude lucht kan daar wat hagel bijzitten. Terwijl de thermometer 7 graden zal aanwijzen zal de gevoelstemperatuur echter veel lager liggen. Namelijk op 2 tot 3 graden als gevolg van de matige noordwestenwind. In de avond zijn de buien verdwenen en begint de wind ook af te nemen.
Door opklaringen zakt het kwik in de nacht richting het vriespunt. Dinsdag begint dus koud, waarbij zon en wolken zullen afwisselen. In de middag neemt de bewolking toe, maar het blijft droog. Daarmee zou het pas de tweede dag zijn van deze maand dat er geen neerslag valt.
Op woensdag keert de wisselvalligheid alweer terug. Aan de temperatuur verandert weinig, want met een zuidwestenwind op woensdag houdt de aanvoer van zachte lucht nog even aan en wordt het een graad of 8.
Daarna gaan we langzaam naar wat kouder weer en begint de opbouw van een winterse periode die in februari gestalte zal krijgen. De temperaturen beginnen elke dag te zakken van 7 graden op donderdag tot een graad of 4 in het weekeinde. Vervolgens worden de nachten ook kouder en gaat het licht vriezen. Als er in het weekeinde dan buien gaan vallen kunnen deze een winterse karakter krijgen. Tussendoor zullen we ook af en toe de zon zien.