Site pictogram Tilburgers.nl

Tot en met zondag 7 april weer koopzondag, daarna nog niet zeker

Erik de Ridder
Erik de Ridder

Donderdag 7 maart is de gemeenteraad voor een extra vergadering bijeen gekomen om een nieuwe Winkeltijdenverordening aan te nemen, zodat koopzondagen in Tilburg weer mogelijk zijn, in ieder geval tot en met zondag 7 april. In deze nieuwe verordening mag de gemeente 12 koopzondagen per kalenderjaar aanwijzen en bovendien toestemming geven voor extra koopzondagen als dat in combinatie is met een evenement. Bijvoorbeeld tijdens de Kermis, Tilburg Ten Miles en Boeken rond het Paleis. 

Ondertussen is in Den Haag een nieuwe winkeltijdenwet in de maak, waarvan nog niet duidelijk is wat die precies zal inhouden en ook niet wanneer die zal ingaan. De wethouder, Erik de Ridder, en de raad hopen dat begin april hierover meer duidelijk zal zijn. Daarom is vanavond besloten, dat tot en met zondag 7 april elke zondag de winkels open mogen, behalve op Paaszondag, 31 maart. Begin april zal de gemeente de overige koopzondagen aanwijzen. Het bepalen van de koopzondagen gebeurt in nauw overleg met ondernemersverenigingen OFT en SOBT.

De discussie vanavond ging met name over de handhaving op zondag. Met name de SP wil dat winkeliers die hun zaak openen op zondag terwijl het niet mag, sneller een boete krijgen. Nu krijgen deze ondernemers eerst drie keer een waarschuwing en wordt er pas de vierde keer een boete opgelegd.

Erik de Ridder maakte duidelijk dat actieve handhaving, waarbij inspecteurs op pad worden gestuurd om winkels te controleren, geen prioriteit heeft en nog nooit heeft gehad. Er wordt alleen een controleur op pad gestuurd als er klachten binnen komen over geopende winkels. Winkeliers die inmiddels al waarschuwingen hebben gehad, houden deze ook onder de nieuwe verordening. Erik de Ridder: “Dit is het protocol zoals we het altijd al doen, de ondernemer moet de kans krijgen om ten goede te keren. We gaan altijd uit van een basis van vertrouwen.”

koopzondagen

Mobiele versie afsluiten