Treurig met een krachtige wind

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: treurig met een krachtige wind. Het weekeinde start met regen gevolgd door buien die tot en met zondag aanhouden. Daarbij is alleen op zondag kans op een opklaring. Met 10 graden op zaterdag en 12 op zondag zal het koud aanvoelen en dat komt omdat het vrij krachtig blijft waaien. Na het weekeinde houdt het onstuimige en natte herfstweer aan bij kwikstanden van rond de 12 graden.

Vandaag was het hoogtepunt van het onstuimige herfstweer van de afgelopen weken. Storm Ciarán trok namelijk vanaf de Atlantische Oceaan naar de kust van Frankrijk en ging daarna via Het Kanaal naar de Noordzee. Meest opzienbarende is wel dat ik deze storm al vorige week had aangekondigd en de weerinstituten daar nog geen enkele aandacht aan had besteed. Dat maakt het weer zo fascinerend. Pas sinds dinsdag werd duidelijk dat het stormachtig zou worden, waarvoor code geel werd afgekondigd.

Maar een dag later werd deze omgezet in code oranje, want het zou wel eens uit de hand kunnen lopen. En dat gebeurde ook. Zowel Vlissingen als Hoek van Holland kregen op deze donderdag te maken met minstens een uur lang windkracht 9, en dan spreken we officieel van een storm. Aan het begin van de avond sloten Texel en Vlieland zich daarbij toen de storm op de Noordzee aankwam. In IJmuiden kwam het zelfs tijdelijk tot windkracht 10.

Bij dit alles werden windstoten gemeten tot 115 km/u in IJmuiden, 112 km/u in Hoek van Holland en 110 km/u in Vlissingen. In Brabant was de maximale wind kracht 7 met windstoten tot 100 km/u in Eindhoven en 97 km/u rondom Tilburg. Opvallend hierbij zijn de windstoten in Brabant en Limburg, waardoor het KNMI ook voor deze provincies code oranje had moeten uitgeven. Het gaf dan ook enorme overlast door vooral omgevallen bomen. Daarbij viel er één dode en tientallen gewonden. Zoals op de N65 bij Berkel-Enschot waar een boom op rijdende auto’s viel en voor enkele gewonden zorgde. Storm Ciarán liet de barometers gigantisch dalen, waardoor dagrecords sneuvelden. Het record stond op 973 hPa waargenomen op 2 november 1930 in Den Helder (De Kooy), maar vandaag gingen vrijwel alle weerstations er flink onder. De laagste luchtdruk werd op Vlieland gemeten met 965,3 hPa.

Op de platforms op de Noordzee werd zelfs 956,2 hPa afgelezen. Op deze avond hebben we nog steeds last van zware windstoten, maar de piek is er in onze regio wel af. De barometer is dan ook flink aan het stijgen. Naast alle wind hielden we het ook niet droog en viel er regelmatig regen en motregen. Tussendoor was het droog en zagen we af en toe de zon. Met 14 graden op de thermometer is het zacht voor begin november en meer naar het oosten werd op veel plaatsen nog de 15 graden gehaald.

De komende uren krijgen we te maken met een nieuw regengebied, inclusief zware windstoten tot meer dan 70 km/u. Het is echt hondenweer. Pas in de nacht neemt de wind af, maar valt er van tijd tot tijd nog steeds regen. Vrijdag start ook regenachtig gevolgd door enkele buien in de middag. Bij een matige tot vrij krachtige wind loopt het kwik op naar slechts 11 graden, maar het zal veel kouder aanvoelen.

Het eerste weekeinde van november ziet er maar treurig uit. De bewolking overheerst met alleen op zondag kans op een opklaring. Daarnaast krijgen we op zaterdag te maken met een regenzone die ons zal passeren, gevolgd door buien die op zondag aanhouden. De wind neemt verder toe en zal op zondag stevig zijn, kracht 5. Dat komt omdat we te maken krijgen met een nieuwe stormdepressie die op zaterdag bij Ierland komt te liggen. Op zondag is deze verhuisd naar de Noordzee en dat verklaart meteen de toename van de wind. De barometers schieten dan meteen weer naar beneden. Na het weekeinde houdt het onstuimige herfstweer aan. We komen namelijk in een west tot zuidwestelijke stroming terecht met een komen en gaan van lagedrukgebieden. Dit wordt in stand gehouden door hogedrukgebieden rond de Middellandse Zee. Het ene na het andere neerslaggebied brengt ons dan een bezoek, waardoor de regenmeters goed gevuld zullen worden bij temperaturen die rond de 12 graden komen te liggen.

Geef een reactie