Site pictogram Tilburgers.nl

Trots en bijna tevreden met de Voedselbank in Tilburg Noord

De Voedselbank in Tilburg Noord loopt goed. Lex Teurlings, een van de organisatoren, is trots. Dat klinkt gek om te zeggen, het betreft immers mensen die onder de armoedegrens leven, maar zoals Lex zegt: “Als die mensen ons weten te vinden, dan hebben we ons doel bereikt.”

“Sinds 8 november 2016 heeft de Voedselbank een uitgiftepunt in wijkcentrum de Ypelaer”, vertelt Lex. “En vanaf dat moment een stabiel aantal van 40 tot 50 cliënten en 10 vrijwilligers. De groep cliënten is telkens in verandering. Sommigen vinden een baan en komen daardoor boven de inkomensgrens, anderen betalen hun schulden af, waardoor ze weer meer te besteden hebben. Maar we hebben ook nog cliënten sinds de oprichting. Gelukkig voor hen, want door deze deelname hebben ze meer rust en ruimte om eventuele andere problemen aan te pakken.”

Lex is echter nog niet tevreden. “We hebben nog ruimte voor extra cliënten, de pot in Noord is nog niet op. Als we kijken naar de inkomenscijfers kan de voedselbank in Noord veel meer cliënten krijgen. Een van onze voornemens is zorgen dat het aantal toeneemt. Waarom mensen in armoede niet naar ons komen, is niet bekend. Misschien is het uit schaamte of onbekendheid met de voedselbank of de inschrijfprocedures. Toen de voedselbank alleen in West was, was afstand een groot struikelblok, vooral voor moeders die alles met fiets of bus doen. Maar ook de procedure blijft moeilijk. Ook helpen bepaalde gemeenschappen elkaar, lossen in eigen kring de problemen op. En dat is heel goed. Maar er zijn ook mensen die denken dat ze het in hun eentje wel rooien. En in armoede leven. Je ontzegt jezelf en je kinderen daardoor veel.”

Lex roept op om langs komen bij de Ypelaer. “Iedere dinsdag- en donderdagochtend ben ik er voor informatie. De voedselpakketten hebben een waarde van 50 tot 60 euro.

Ook levert de Voedselbank je goede contacten op, met andere cliënten en professionals die je inzicht geven in je financiële zelfstandigheid. Je wordt lid van de Quiet, dat levert korting en gratis dingen op. Stichting Leergeld is aanwezig voor advies, zo ook eens per maand het Repair Café, er is een sociaal werker paraat. En de ruilwinkel geeft producten weg die niet courant zijn. Omdat het in de Ypelaer is, kunnen we al die contacten inzetten. Dat is het voordeel. Deelname levert je dus ook andere handvatten tot oplossing op.”

De aanvraag loopt via het Maatschappelijk Werk en andere organisaties. Je gaat ook een vervolgtraject in om aan andere problemen te werken. “”Zonder traject geen pakket”, is de slogan”, vertelt Lex. Er zijn vier verschillende pakketten, voor vier verschillende huishoudtypes. De pakketten zijn er ook in een halal-variant. Iedere dinsdagochtend is de uitgifte in de Ypelaer.

Kijk voor meer informatie op www.tilburgsevoedselbank.nl.

Als het besteedbaar inkomen per huishouden per maand gelijk is aan of minder is dan € 120,- kom je in aanmerking voor de Voedselbank.
Mobiele versie afsluiten