Site pictogram Tilburgers.nl

Tuin de Es uit Haaren krijgt Groene Lintje

Bart Pijnenburg (r) en Daniëlla de Winter van Tuin de Es

Elk jaar reikt GroenLinks regio Tilburg het groene lintje uit: een prijs voor die persoon of die organisatie die zich bovenmatig inzet voor een groene leefomgeving. Winnaar van dit jaar is Tuin de Es uit Haaren. Op 16 september 2023 namen zij het 20e lintje in ontvangst.

Tuin de Es is een tuinderij en een zorgboerderij, een biologische winkel en een demonstratiebedrijf, een organisator van evenementen en van workshops. Ze zetten zich in voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk en voor het vergroten van de kennis over biologische tuinbouw. Dat doen ze met een lange staat van dienst en met een blik naar de toekomst. Alle reden dus om hen met deze prijs in het zonnetje te zetten.

In 1981 werd gestart met biologische tuinderij de Es, toen biologische landbouw nog in de kinderschoenen stond. De producten die worden geoogst, worden onder andere verkocht in hun eigen winkel of gebruikt voor hun eigen evenementen, zoals de aanschuifmaaltijd en het tweejaarlijkse Food Festival. Door vooral producten te gebruiken of te verkopen uit de eigen regio dragen ze bovendien bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Al tuinierend is veel kennis opgedaan over biologische landbouw. Tuin de Es is dan ook een demonstratiebedrijf. Dit houdt in dat ze andere tuinders informeren en inspireren om over te gaan op duurzame landbouw. Onderdeel hiervan is het gezamenlijk experimenteren met het beste bodembeheer. Hiermee laat Tuin de Es zien nog steeds aan de toekomst te werken.
Met de zorgboerderij is Tuin de Es gestart in 2001, wederom als een van de eersten. Voor ouderen met beginnende dementie biedt de tuinderij dagopvang. Mensen met psychosociale of psychiatrische problemen kunnen hier terecht voor rust, ruimte en voldoening gevende dagbesteding.

Tuin de Es staat inmiddels onder de bezielende leiding van Bart Pijnenburg en Daniëlla de Winter, die zich samen met professionals en vrijwilligers dagelijks inzetten.

Eerdere winnaars van het groene lintje waren: Janneke de Vries, Mario Jacobs, Wim Kersten, Peerke (tweedehands meubelen), De Dobbelhoeve (biologische winkel), Milieucafé, Diamantgroep Industrie, Difference Hair Body Skin, DuurzaamheidsTeam Tilburg, Hoppenbrouwers, La Poubelle, OVAT, PNB Computershop, Stomerij Texon, Stadsimkerij Beezz, Schildersbedrijf Schilders, Ut Rooie Bietje, bioloog Gert Brunink, Pieter Biemans van Gemeente Tilburg en leverancier GoeiEete.

Mobiele versie afsluiten