Site pictogram Tilburgers.nl

Tuinvlinders tellen dit weekend

De Atalanta, de meest getelde vlinder vorig jaar.

Vandaag 4 augustus, zaterdag en zondag is het de jaarlijkse tuinvlindertelling Daarbij is het bedoeling dat mensen een kwartier lang tellen welke vlinders ze in hun tuin tegenkomen. De tellingen vinden plaats in heel Nederland en België.

Net zoals bij de tuinvogeltelling bestaan er ook Mobiele Apps om de telling bij te houden. Op de website van de Vlinderstichting kan die gedownload worden. Daarnaast is er ook extra informatie, waaronder zogeheten ‘zoekkaart’, om de diverse vlindersoorten te herkennen.

Al weer voor de negende keer vindt komend weekend de Tuinvlindertelling plaats. Tijdens de eerste telling in 2009 werden ruim 1.300 tellingen doorgegeven, de laatste jaren gaat het over vijf- tot zevenduizend

De Vlinderstichting hoopt: “Als het mee zit krijgen we dit jaar meer dan 10.000 tellingen binnen.”

20150718 Lavendel Koolwitje Vlinder“Deelnemers tellen in een kwartier de vlinders in hun tuin. Na de telling geven ze, via de website of app ‘Telmee’ het maximale aantal door dat ze gelijktijdig hebben gezien. Als je dus tijdens de telling driemaal een dagpauwoog hebt zien zitten of vliegen, maar nooit samen, dan geef je gewoon 1 exemplaar door. Je mag gerust twee of driemaal tellen, als je maar steeds weer bij nul begint en niet de vlinders van meer tellingen bij elkaar op telt.”

De Tuinvlindertelling begint op vrijdag en vanaf 10 uur kun je tellen.

De vlinderstichting:  “Zondag om 17.00 uur sluit de telling en kunnen we aan de slag om de gegevens op een rijtje te zetten. Zal de atalanta weer het meest worden geteld of wordt het dagpauwoog, kleine vos of klein koolwitje? Hoeveel tellers zien de prachtige kolibrievlinder en komt de koninginnenpage weer een beetje terug in onze tuinen? Maandag zullen we het weten!”

Mobiele versie afsluiten