Site pictogram Tilburgers.nl

Tuinvogeltelling in weekend 24-26 januari

Op 24, 25 en 26 januari 2020 vindt de Nationale Tuinvogeltelling weer plaats. Voor de 16e keer organiseert dan de Vogelbescherming, in samenwerking met SOVON, een speciale telling om inzicht te krijgen van het aantal vogels in de tuinen van Nederland.

De organisatie van de telling geeft de volgende informatie op de website:
“Meld u alvast aan voor de Tuinvogeltelling e-mails, dan krijgt u gratis de Special Vogels voeren. Verder ontvangt u in de aanloop naar het weekend leuke en informatieve mails met herkenningstips, vogelweetjes en praktische tuin- en voertips. Daarbij krijgt u ook nog 15% korting in onze webshop op vogelvoer, voersystemen en nestkasten. Ook sturen we u vlak voor het weekend een herinnering, zodat u de telling niet vergeet.”

Hoe werkt het:

Uw vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.

* Blijft de tellijst blanco wanneer u print? Op de website van Adobe vindt u een oplossing.

Leuk om te weten:

U kunt een foto van uw tuin of uw tuinvogels meesturen met uw telling. In stap 2 van het telformulier kunt u uw foto uploaden. Een foto toevoegen kan ALLEEN via de website, niet via de app Tuinvogels!
Twitter mee over de Tuinvogeltelling: #tuinvogeltelling en deel uw telling!
’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen. U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.

Vogelbescherming helpt bij het herkennen van tuinvogels: lees hier alle herkenningstips! Op de pagina Tuinvogels vindt u ook een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels. Of download de app Tuinvogels van Vogelbescherming voor een uitgebreid overzicht: Apple en Android.
Tellen vanaf uw balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar u mag tellen vanaf uw balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van uw ’telgrens’ en overleg eventueel met uw buren om dubbeltellingen te voorkomen.
Wilt u de telling eerst op papier noteren? Download dan deze handige tellijst (PDF) en print* hem.
Er is veel gratis lesmateriaal beschikbaar voor scholen, kinderboerderijen en kinderdagverblijven.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Mobiele versie afsluiten