Site pictogram Tilburgers.nl

Twee gezichten

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: twee gezichten. De zaterdag geeft een afwisseling van zon en wolken en op zondag zullen we de zon maar sporadisch zien. Uit al die wolken kan er wat licht gespetter uitvallen, maar veel stelt het niet voor. Temperaturen liggen op beide dagen op 14 tot 15 graden. Na het weekeinde blijft het droog met een mix van wolken en zonneschijn. De temperaturen dalen daarbij tot 12 graden op de donderdag. Daarna wordt het lente en kan het in de volgende weekeinde zelfs 20 graden worden.

Met Pasen was het heerlijk weer en dan vooral eerste paasdag, die vrij zonnig verliep bij temperaturen die in Tilburg en Berkel-Enschot bijna de 18 graden aantikte. Tweede paasdag was echter een ander verhaal. Deze was overwegend bewolkt, waaruit het in de loop van de middag begon te regenen. Met 16 graden was het nog wel behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar. Die neerslag was het begin van een periode van het gevecht tussen koude en warme lucht.

En dat hebben we geweten. Want na de regen vielen er buien, waarvan enkele gepaard gingen met onweer, windstoten en hagel. In het Zuid- en Noord-Holland vond dat al op maandagavond plaats en trok zo de nacht in naar het oosten. In Purmerend vielen zelfs hagelstenen van 2 cm en de hemel bleef maar licht geven van alle bliksems. In totaal werden er 2700 bliksemontladingen geregistreerd. En dan de neerslag die soms intensief naar beneden kwam. In Drenthe viel op een enkele plaats zo’n 15 mm. Op dinsdag was onze regio aan de beurt toen fikse buien vanuit het zuidwesten binnen kwamen wandelen. Door het KNMI werd al eerder een weerswaarschuwing van code geel afgekondigd en dat was wel te begrijpen. Rond 16:15 uur trok zo’n bui het midden van Brabant over wat gepaard ging onweer, hagel en windstoten. Daarbij kwam 8 mm naar beneden. Met een temperatuur van 16 graden was het nog goed te doen.

Deze donderdag begon met buien, maar in de loop van de ochtend werd het droog en dat hielden we tot vanavond. In de middag kwam de zon er steeds meer door, waardoor het kwik nog kon oplopen naar een graad of 15. In de komende uren zijn we nog niet van de buien af, want vanuit België zijn er een aantal in aantocht. In Terneuzen was rond 19:30 uur sprake van onweer. Na de buien wordt het droog en verschijnen er opklaringen en krijgen we een kraakheldere nacht. Temperatuur gaat daarbij flink onderuit, waarbij het vrijwel overal aan de grond licht gaat vriezen. De vrijdag begint met veel zonneschijn gevolgd door stapelwolken. Met een zuid tot zuidoostenwind loopt de temperatuur op naar zo’n 15 graden.

In het weekeinde krijgen we te maken met een hogedrukgebied boven Scandinavië, maar ook met een depressie boven het midden van Europa. We komen dan in een noordelijke stroming terecht vanaf de Noordzee. Hierdoor kunnen er gemakkelijk wolken ontstaan, waaruit wat lichte regen kan vallen en dat zien we dan ook op de zaterdag afgewisseld met zonneschijn. Op zondag klonteren de wolken samen tot een wolkendek met opnieuw wat licht gespetter en dan krijgen we sporadisch nog te zon te zien. Temperaturen liggen op beiden dagen tussen de 14 en 15 graden.

Na het weekeinde begin het hogedrukgebied zich steeds verder uit te breiden tot over onze omgeving. De wind draait naar het noordoosten en zet koers naar de Britse Eilanden waar het pas op vrijdag aankomt. Tot die tijd is het droog en wisselen zon en wolken elkaar af. Daarbij beginnen de temperaturen in eerste instantie nog te dalen tot een graad of 12 op de donderdag. Vanaf vrijdag wordt het lenteachtig en schieten de temperaturen omhoog, waardoor in het weekeinde de 20 graden of meer gehaald gaat worden.

Mobiele versie afsluiten