Site pictogram Tilburgers.nl

Tweede roman Nick J Swarth verschijnt 15 november

Op 15 november 2023 verschijnt, ‘1980 – Ik, de zelfzuchtige aap’. Het is de tweede roman van Nick J. Swarth (schrijver, performer, beeldend kunstenaar en musicus) en het tweede deel uit de 1980-trilogie.

In ‘1980 – Ik, de zelfzuchtige aap’ worden de levens van Ratel, Dr. Pink, Klein Yani, Chloë, Louise-Michelle, Schmaus en Emiel de B. verder opgepakt. Anno 1980 maken zij deel uit van de no-future generatie. De maatschappij biedt werkeloosheid, armoe en woningnood, dus zoeken ze hun heil en toekomst buiten de kleinburgerlijke paden, in de kraakscene, het activisme, new wave muziek en seksuele escapades.

Het ontredderde X-Burg, beroofd van haar textielnijverheid, biedt het stratenplan voor brutale bondige scenes, al doolt Emiel de B. liever door Berlijn. Je hoeft maar een hoek om te slaan om je vast te lopen in het verleden en te beseffen dat de onontkoombare psychogeografie van de stad in iedere steen is verankerd.

Over ‘1980 – De plasserparadox’ schreef schreef Jos Joosten: “Want laat ik maar meteen beginnen bij de conclusie: gast, wat heeft Swarth een tof boek geschreven! Ik ga het niet spannender houden dan het is. Ik heb De plasserparadox achter elkaar gelezen en, deze weken, herlezen en alleen maar bewonderend zitten kijken naar dit tableau de la troupe van een club maatschappijbewuste jongeren anno 1980.”

Nick J. Swarth is geboren en getogen in Tilburg, waar hij woont en werkt. Hij is een artistieke vijfpoot, actief als schrijver, dichter, performer, muzikant en beeldend kunstenaar. Eind 2020 verscheen zijn debuutroman, ‘1980 – De plasserparadox’, het eerste deel uit een trilogie over een failliete stad in het activistische jaar 1980.

Swarth was de tweede stadsdichter van Tilburg (2005-2007), hetgeen resulteerde in de bundel ‘Naked City Poems’. Andere publicaties zijn de catalogus ‘Horror Vacui | een docudrama in 14 staties’ (verslag van een schandaal verwekkend kunstproject, i.s.m. Jeroen de Leijer) en poëzie in de bundels ‘Mijn onsterfelijke lever’ en ‘¡Mondo Manga!’

Swarth is de voice ‘n’ noise van het guerrilla rock trio Betonfraktion, dat drie platen uitbracht. Het duo Swagemakers Swarth biedt improvisaties voor viool en stem. Janine Ensslin is de ideale gastvrouw voor alle denkbare gelegenheden. Ze draait evenmin haar hand om voor een fijne, eigenzinnige verhandeling op bestelling.
www.swarth.nl

 

Praktische gegevens:
Titel: 1980 – Ik, de zelfzuchtige aap
Auteur: nick j. swarth
ISBN 978 90 8684 286 5
Paperback – 150 x 230 mm
Omvang: 400 pagina’s
Prijs: 25,- euro
Distributie, pers & promotie: Uitgeverij IJzer, Utrecht

Mobiele versie afsluiten