Uitreiking Tilburgse Jeugdlintjes aan 14 Tilburgse jongeren

Veertien jongeren ontvingen dit jaar een Tilburgs Jeugdlintje. Op vrijdag 3 november 2023 kregen Aslan Anlar, Julie van den Berg, Ruben Polt, Nele van Rijen, Maartje Boas, Chris Vromans, Finley Ahlers, Finn Verbraak, Ellyah Sparen, Jasmijn van der Hilst, Kaj van de Lisdonk, Janske Bernard, Sanne Raaijmakers en Tessa Brinkhof een Tilburgs Jeugdlintje. Zij kregen het lintje omdat ze zich op een bijzondere manier voor anderen of de samenleving hebben ingezet. Burgemeester Weterings reikte de lintjes uit samen met wethouder Esmah Lahlah (Jeugd en Talentontwikkeling) tijdens een bijeenkomst in de Raadszaal van het Stadhuis.

Aslan Anlar (17)
Aslan Anlar is 4 jaar vrijwilliger bij jongerenorganisatie R-newt in Tilburg-West. Hij helpt mee met het organiseren van sportactiviteiten, kookworkshops, uitstapjes voor de kinderen en jongeren. Hij heeft een ware passie voor het werken met jonge mensen en zorgt daarbij altijd voor een sfeer van plezier en positiviteit, waarbij iedereen gelijk is. Aslan is een voorbeeldige vrijwilliger die altijd bereid is om een stap extra te zetten. Hij is flexibel en betrouwbaar, en zijn inzet gaat verder dan alleen het bijwonen van geplande evenementen. Hij helpt bij het opzetten van activiteiten, het verzamelen van benodigde materialen en het ondersteunen van andere vrijwilligers. Zijn proactieve houding en teamgeest maken hem een waardevolle aanwinst voor de wijk. Bijzonder aan Aslan is dat hij een persoonlijke groei heeft doorgemaakt, zowel fysiek als mentaal. Hij is gezonder gaan eten en is veel aan sport gaan doen. Hierdoor is hij voor de jongeren in Tilburg-West uitgegroeid tot een positief rolmodel.

Julie van den Berg (11)
Vorig schooljaar heeft Julie van den Berg aan veel vrijwillige activiteiten deelgenomen om de school (Kind Centrum Christoffel aan de Zouavenlaan in Tilburg) en de buurt te helpen. Zo heeft zij deelgenomen aan de kinderraad van deze school. Julie is afgelopen kerst kerstkaarten gaan brengen naar ouderen die bij de Zonnebloem zijn aangesloten en ze heeft de buitenspeeldag mee bedacht voor de wijk Zorgvlied om alle gebieden in de wijk te verbinden. Op eigen initiatief heeft Julie via de kinderraad het thema ‘traktatiebeleid’ op school aangekaart. Haar argumentatie voor dit idee ging over de kansengelijkheid in de wijk. Het ene gezin kon zich een dure traktatie veroorloven, terwijl een ander gezin dat niet kon. Na deze kinderraadvergadering is er besloten dat er niet meer getrakteerd wordt op verjaardagen, maar dat er voortaan een leuke activiteit met de klas wordt georganiseerd om de jarige op die manier in het zonnetje te zetten. Het grootste project waar Julie
aan deelgenomen heeft, is het Ontmoetingshuis dat in de wijk Zorgvlied is geopend in samenwerking met R newt. Ze heeft ideeën van klasgenoten en leeftijdsgenoten verzameld, geschilderd en geknutseld in het buurthuis, de opening mee opgezet en mee vergaderd om te bepalen welke ideeën er wel of niet uitgevoerd konden worden, zodat het een echte ontmoetingsplek kon gaan worden. Met haar inzet, initiatieven en pro actieve houding is Julie een voorbeeld voor andere kinderen.

Ruben Polt (11)
Ruben Polt is sinds 1,5 jaar actief voor de Stichting Social Kids Tilburg. Deze stichting richt zich op kinderen in de leeftijd van 8 t/m 17 jaar en organiseert activiteiten in de Reeshof om sociale contacten tussen kinderen te bevorderen. Ruben is één van de enthousiaste kinderen binnen de stichting, heeft een persoonlijke groei doorgemaakt en helpt met de organisatie van activiteiten. Hij is een jaar geleden op eigen initiatief begonnen met het ophalen van lege flessen in de buurt om zo geld in te zamelen voor merchandise voor de stichting. De merchandise wordt verkocht door de stichting om zo geld in te zamelen voor activiteiten. Een aantal keren per week loopt Ruben door de wijk en haalt hij lege flessen op om zo tot zijn doel voor merchandise artikelen te komen. In zijn ééntje heeft hij al ruim €300,- op weten te halen en is het eerste merchandise-artikel inmiddels besteld. Ruben heeft zelf uitgekozen wat dit moet worden. Een stressbal in de vorm van een hart met het logo van Social Kids erop (vooral voor kinderen met autisme). Met zijn vrijwillige inzet en zijn persoonlijke groei is hij een voorbeeld voor anderen.

Nele van Rijen (14), Maartje Boas (13), Chris Vromans (13), Finley Ahlers (13), Finn Verbraak (13, Ellyah Sparen (13), Jasmijn van der Hilst (13), Kaj van de Lisdonk (13), Janske Bernard (13), Sanne Raaijmakers (13) en Tessa Brinkhof (13) (Groep ‘Wij zijn 13!’)
Op 13 mei 2023 is het festival Wij zijn 13! georganiseerd door 13-jarigen voor 13 jarigen (iedereen die dit jaar 13 is, was of nog moest worden). 013 Poppodium is een wervingscampagne gestart en op zoek gegaan naar een diverse afvaardiging van kinderen/jongeren/ambassadeurs uit de stad: uit verschillende wijken en verschillende scholen. 11 Kinderen hebben zich hiervoor aangemeld. Ze werden de ‘festival bosses’ genoemd.

Het zijn allemaal dertienjarigen die niet alleen voor het eerst een festival zonder hun ouders gingen bezoeken, maar dit ook mee hebben georganiseerd. Een dergelijk festival is uniek in Nederland. De kinderen hebben ideeën aangedragen en meegeholpen met het programma maken. Ze hebben het foodplan bedacht, content voor de promotie gemaakt en posters opgehangen op school en op de dag zelf meegewerkt aan de organisatie. Er zijn 500 kinderen naar het festival gekomen en er waren diverse optredens, o.a. van Maan en Bram Krikke. De kinderen/ambassadeurs zijn in het voortraject geïnterviewd door diverse media. Op de dag zelf kwam het jeugdjournaal op bezoek om te filmen.

“Wethouder Esmah Lahlah (Jeugd en Talentontwikkeling). “Ik vind het prachtig om te zien hoeveel betrokkenheid er van deze jongeren is bij anderen en onze stad. Het maakt me ook trots om te zien met hoeveel plezier en energie ze dat doen. Dat verdient dus ook aandacht en waardering. Het jeugdlintje is dan ook het minste wat we kunnen doen om deze kanjers te bedanken en in het zonnetje te zetten voor hun belangeloze inzet. Een prachtig voorbeeld en inspiratie voor anderen om ‘meer voor elkaar’ te doen”.
“Meer voor elkaar: er meer voor elkaar zijn, meer voor elkaar betekenen en meer voor elkaar doen. Deze waarden uit het Tilburgse akkoord zijn deze jongeren op het lijf geschreven,” stelt burgemeester Weterings. “Het maakt me trots als ik zie hoe deze 14 bijzondere jongeren zich inzetten voor andere Tilburgers. Ze staan symbool voor al die jonge Tilburgers die zich belangeloos inzetten voor anderen. Er blijkt uit hoe betrokken zij zijn bij de wereld om hen heen en hoeveel oog zij hebben voor een ander. Zij zijn een inspirerend voorbeeld voor anderen. Als burgemeester en wethouders zien en waarderen we die enorme passie en inzet. Daarom krijgen deze kanjers een jeugdlintje!”

Ontwerp
Het Tilburgs Jeugdlintje is een ontwerp van Paul Watty. Paul is een Tilburgse kunstenaar met wortels in de graffiti. Zijn werk is herkenbaar aan het veelvuldig gebruik van heldere kleuren. Paul Watty is ook verantwoordelijk voor een aantal muurschilderingen in Tilburg. Zo is bijvoorbeeld de tekening van de Tilburgse skyline in de Hoogvensestraat van zijn hand en ook de muurschildering van de struisvogels op de hoek van de Willem II straat en de Karrestraat zijn door hem gemaakt.

Geef een reactie