Uitslag enquête over Wijkevoort: 14% van respondenten kreeg info van gemeente

Op maandag 26 oktober 2020 hebben de coalitiepartijen in de Tilburgse gemeenteraad – VVD, D66, CDA en GroenLinks – besloten om een referendum – dat aangevraagd was door bijna 1900 burgers – over Wijkevoort tegen te houden, op basis van regeltechnische argumenten. In het kort gezegd: burgers hadden al na 5 februari 2018, toen de gemeenteraad voor het ‘Masterplan Wijkevoort’ had gestemd, een referendum moeten aanvragen. In het debat werd her tegenin gebracht dat burgers destijds onvoldoende waren geïnformeerd over de plannen.

Om dit tegenargument kracht bij te zetten heeft Frans van Aarle, fractievoorzitter van Lokaal Tilburg, door zijn partij een enquête laten uitzetten om dit te onderzoeken. Centraal stond herin dus de vraag, in hoeverre burgers op de hoogte waren van de plannen in Wijkevoort en of dat voldoende was om over een referendum te kunnen nadenken.

“Volgens de letter van de wet ongetwijfeld terecht, maar bewijzen wij daarmee onze inwoners wel een dienst? Zijn de omwonenden op dat moment wel geattendeerd op deze mogelijkheid?” is de vraag die Frans van Aarle stelt. “Een referendum organiseren is uiteindelijk een democratisch middel om je stem te laten horen, zeker bij belangrijke besluiten met verstrekkende gevolgen voor onze inwoners.”

“Waren onze inwoners in februari 2018 wel voldoende geïnformeerd en bewust wat de gevolgen van dit werklandschap (bedrijventerrein) zijn voor hun leefomgeving. Hoe reëel is het om vast te stellen dat men bij het masterplan al een referendumverzoek had moeten indienen als men op dat moment nog geen flauw benul heeft wat er boven het hoofd hangt?”

Dit was voor Lokaal Tilburg de reden hierover via een enquête op sociale media navraag te doen bij de inwoners en betrokkenen. Honderden deelnemers zijn redelijk eensgezind over deze vraag.

86% gaf aan in februari 2018 niet op de hoogte te zijn geweest over de plannen voor een bedrijventerrein op Wijkevoort. Slechts 6,2 % was voor de besluitvorming in februari 2018 via de gemeente uitgenodigd voor een informatie-bijeenkomst over werklandschap Wijkevoort. Uit de resultaten blijkt verder dat 94,5 % hiervan nu wel op de hoogte is en dat 94 % tegen de huidige plannen is voor dit gebied.

De discussie in de gemeenteraad over de interpretatie van de referendumverordening heeft wel als resultaat opgeleverd dat deze verordening nog eens tegen het licht wordt gehouden.

Meer over de resultaten van de enquête is te vinden bij de bron: de website van Lokaal Tilburg.

Cor Boogaarts . maandag 7 december.

In de enquete die Frans van Aerle gehouden heeft is heel mooi MITS DIE ONDER DE JUISTE TITEL WAS GEHOUDEN. Dat is niet het geval !
Immers: “Beleidsnota toekomstige werklocaties”. Welke burger (behalve ingewijden in ambtelijke taal) konden vermoeden dat het hier om o.a. Wijkevoort ging?
En de consequenties hiervan( voor het houden van een referendum bijv.) indien men niet reageerde.
Dergelijke verhullende en ‘heimelijk’ taalgebruik hoort niet bij een transparante en democratische maatschappij die de onze (gemeentelijke) pretendeert te zijn.
Bovendien werd het plan binnen de raad er NIPT door gedrukt “als horende binnen de coalitie-afspraken’.
En tóch luisteren B. en W. niet naar de bevolking die zij behoren te dienen !
DIEP TRIEST .

Dank voor het onderzoek, Lokaal Tilburg, en voor de aanvulling, Marjolein. Dus als de reacties van de 50 huishoudens in het buitengebied die wel geïnformeerd waren buiten beschouwing worden gelaten, is de conclusie dat geen burger in Tilburg (dus: 0 %) in 2018 op de hoogte was van de XXL Wijkevoortplannen? Als dat zo is met de hele Coalitie, met de burgemeester voorop. zich heel erg gaan zitten schamen.

We gaan toch niet dat stuk natuur volbouwen om ’n stel oostblokkers aan het werk te houden ?
Waar dan vervolgens ook weer huisvesting voor moet moet komen, dat niemand wil, stop nou eens met die dozen bouwen ,er staan er al zat.

Lokaal Tilburg,
dank voor dit onderzoek.
Nog een aanvulling op de conclusies: deze enquête is actief uitgezet in het buitengebied onder de 50 huishoudens die wel geïnformeerd waren in 2017 en begin 2018. Je ziet dat in de cijfers terug.
De genoemde 14% die info van de gemeente hebben ontvangen wonen allen in het buitengebied. Daarbuiten is niemand geïnformeerd.

Geef een reactie