Ultieme poging om een referendum over Wijkevoort mogelijk te maken

Maandagmiddag 8 maart 2021 deed de voltallige oppositie, aangevoerd door Bea Mieris van PvdA een ultieme poging om een referendum over de ontwikkeling van Wijkevoort als nog voor elkaar te krijgen.

Het lukte niet.

Het debat kreeg bovendien een erg lelijke wending, toen D’66-raadslid Koen van de Krieken de indieners vergeleek met “Een kind dat zijn zin niet krijgt en daarom blijft drammen.”


Het verzoek van bijna 2000 inwoners om een referendum te houden over de ontwikkeling van Wijkevoort tot bedrijventerrein, werd eind oktober 2020 door de gemeenteraad afgewezen. Vervolgens hebben 27 Tilburgers bezwaar gemaakt tegen dit besluit en hebben zij hun standpunten mogen toelichten bij de commissie die de bezwaren beoordeelt. Deze commissie oordeelt of er juridisch op een goede wijze is gehandeld en heeft alle 27 bezwaren afgewezen, naar de letter van de wet.

De bezwaarcommissie schrijft namelijk in haar verslag: “Wij zijn daarom van oordeel dat de raad kon oordelen dat het raadsbesluit van 21 september 2020 zijn grondslag vindt in het raadsbesluit tot vaststelling van het Masterplan Wijkevoort en dat zich daarom de weigeringsgrond van artikel 3 onder f van de Referendumverordening voordoet.” En dus niet dat de gemeenteraad dit moet.

De gemeenteraad mag dus ook naar ‘de geest’, de bedoeling van de referendum verordening mag oordelen. En de bedoeling is nou juist om een referendum mogelijk te maken, niet om het onmogelijk te maken.

De voltallige coalitie, met D66, CDA, VVD en GroenLinks hield voet bij stuk en bleef erbij dat ze met het afwijzen van een referendum de wet volgde. De 27 inwoners die een bezwaarschrift hebben ingediend tegen het besluit van de gemeenteraad
om een referendum over Wijkevoort niet toe te staan, en ook de 3645 inwoners die de petitie van de actiegroep ‘Reeshof aan Zet’ tegen distributiecentra en industrie in
een waardevol Brabants landschap (Wijkevoort) hebben getekend, hadden opnieuw het nakijken.

Het volgende treffen over Wijkevoort komt al binnen enkele maanden, als het bestemmingsplan op de agenda staat.

Een 1 tweetje met investeerders die van de ene hoek van Tilburg naar de andere moeten of willen!
In strafzaken noemen ze dit voorbedachte rade.

Waarschijnlijk goed voor de carrière van sommige wethouders !

Hiermee weer een bewijs dat dit bestuur helemaal niet luistert naar de tilburger!
Dit begon 3 jaar geleden al met het bij voorbaat uitsluiten van de LST. De partij die uiteindelijk de meeste zetels kreeg. Al die stemmers daar werd gewoon geen rekening mee gehouden. Een jaar jaar later nog wat tweetjes en fb berichten van de D66 vrouwelijk wethouder waarmee ze weer veel Tilburgers schoffeerde.
Een groen links wat kost wat kost in het zadel moet blijven zitten en tegenwoordig grijs links heet….
Mensen nog 1 jaar, stem opnieuw en laat zien dat wij , Tilburgers, klaar zijn met dit bestuur!

Ik ben al jaren onderdeel van de strijd tegen wéér een logistiek industrieterrein in Tilburg. In die jaren denk je de Tilburgse politiek en de spelers in de raad en college toch onderhand wel te kennen. Maar nog steeds strijden verbazing en ongeloof in mij om de eerste plaats. Verbazing om het feit hoe gemakkelijk Groen Links en D66 hun ideeën en idealen aan de kant zetten wanneer het over Wijkevoort gaat; ongeloof omdat ze onderhand toch zouden moeten weten dat ze helemaal fout zitten, zeker met betrekking tot het referendum.

Want wie is hier nou eigenlijk het “drammende kind dat z’n zin wil hebben”? Niet de oppositie, die willen niets meer en niets minder dan dat de Tilburger zich mag uitspreken. Wat de uitslag van zo’n referendum ook moge zijn. Maar de coalitie is kennelijk zo bang dat de Tilburger nee zal zeggen, dat het koste wat het koste niet mag doorgaan. Heeft weinig meer met democratie of burgerparticipatie te maken. Alles voor het partijbelang.

Wat verklaart dan de houding van Groen Links en D66? Het zal altijd gissen blijven maar te verwachten is dat Groen Links het beste jongetje van de klas (lees coalitie) wil zijn en vooral niet uit de pas wil lopen. Stel je voor, je wordt gezien als een onbetrouwbare bestuurderspartij. Dat je nu gezien wordt als een partij dat z’n idealen verkwanselt voor het pluche is kennelijk van ondergeschikt belang. Afspraken zijn immers afspraken. Dat een referendum hét middel voor Groen Links was geweest om op een elegante manier onder dit voor Groen Links zo’n pijnlijk dossier uit te komen, dringt kennelijk niet door.

En D66? Helemaal een vraag. Is het ontbreken van het dualisme in de Tilburgse raad dan in zo’n vergevorderd stadium dat ook een partij met democratie en burgerinspraak in het vaandel, niets anders kan doen dan het volgen van het college? Volgzaam doen wat de burgemeester en zijn wethouders goed vinden voor hun stad, ongeacht wat hun burgers er van vinden. Want wie zijn die burgers nou eenmaal? Een onmondig stelletje relschoppers? “Wij weten het nou eenmaal beter”, heeft het drammende kind Koen van der Krieken (D66 woordvoerder en specialist op -nota bene- het referendum) al eens eerder uitgeroepen.

Weer een treurige dag gisteren voor de democratie in Tilburg. De kloof tussen de burger en hun directe vertegenwoordiging weer een stapje groter. Ik weet wel op wie ik niet zal stemmen volgende week.

Stan Maessen

Geef een reactie