Site pictogram Tilburgers.nl

Unieke filmbeelden opgedoken uit 1948

Still uit de film: Defilé voor het oude Stadhuis, tegenover de Heikese kerk.

Het Regionale Archief Tilburg is in het bezit gekomen van een unieke serie 8mm films uit 1948 van de kronings feestelijkheiden van Koningin Juliana. De films werden geschonken door Ad van de Pas, zoon van de filmer. Van de Pas herkent zichzelf op de beelden als klein jongetje naast zijn zusje.

De 8 mm-film is in fragmenten opgenomen in augustus en september 1948. De duur van het totaal van de beelden is ruim 24 minuten. Van deze feestelijke dagen waren al wel foto’s bekend van Schmidlin en Van Beurden, maar bewegend beeld was nog niet bekend. Daarom zijn deze opnames van grote waarde.

Filmer Leo van de Pas had filmen als hobby en hij vervulde tevens een bestuursfunctie bij de Tilburgse Amateur Fotografen Vereniging.

In 1948 was de blik op de buitenwereld nog zwart-wit. Zo ook de film die steenkolenhandelaar, slijter en amateurfilmer Leo van de Pas (1907-1958) maakte van Tilburg. Van eind augustus tot begin september 1948 heeft hij met zijn 8 mm-camera op verschillende dagen gefilmd tijdens koninklijke jubileumfeesten.

Still uit de film. Wachten op de kranslegging

De zomer 1948 was de moeite waard om op film vast te leggen vanwege de vele festiviteiten. Van 27 augustus tot 6 september 1948 vierde Tilburg op grootse wijze feest ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina en het kroningsfeest van Juliana.

Het sportpark, dat op 15 augustus 1948 werd geopend, is uitgebreid in beeld. . Sporters van gymnastiek- en turnvereniging Dionysius, één van de oudste gymnastiekverenigingen in Tilburg, laten op het veld hun kunsten zien. De tribunes zijn afgeladen vol. Later werd op deze plek het voetbalstadion van Willem II gebouwd.

Hoogtepunt vormde de dinsdag 31 augustus, die startte met een openluchtmis op het Heuvelplein. Om half twaalf legden burgemeester Van Voorst tot Voorst en de voorzitter van het Oranje-comité J. Mutsaerts een krans aan de voet van het standbeeld van Koning Willem II, de voorvader van Juliana. In de middag was er een raadszitting met een optreden van de Liedertafel Souvenir des Montagnards, gevolgd door een kinderoptocht.

Still uit de film: Historische optocht

Er zijn beelden van het Besterdplein, waar diverse concerten in de kiosk, kinderspelen en een openluchtbal werden georganiseerd.

De feestelijkheden werden op 6 september 1948 afgesloten met een historische optocht.

Wie benieuwd is naar de beelden, kijkt op het YouTube kanaal van Regionaal Archief Tilburg.

Mobiele versie afsluiten