Site pictogram Tilburgers.nl

Unieke historische luchtopnames van Tilburg door Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Ongeveer 1935: In het midden is de Kromhoutkazerne te zien. We kijken naar het Noorden en zien de Bredaseweg bovenin van links naar rechts lopen. Opvallend is de geringe bebouwing aan de Watertorenstraat en Boomstraat. Ringbaan West was nog niet aangelegd. De Boomstraat liep helemaal door tot aan de Bokhamer, de driehoek links boven op de foto. – Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag stelt meer dan 1000 historische luchtopnamen van Nederland gratis beschikbaar. De foto’s laten zien hoe de steden en dorpen in Nederland er in de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw uitzagen. In de collectie zitten ook luchtopnames van Tilburg.

Dirk Janse, specialist beeldcollecties bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie: “In Nederlandse depots ligt zoveel prachtig materiaal. Deze foto’s verdienen het om buiten een kleine kring van experts bekend te worden. Het op internet vrijgeven van deze beelden is een goede manier om dit te bereiken en sluit aan bij de trend rond open data waarbij veel musea en archieven hun collecties digitaal en in hoge resolutie gratis aanbieden.”

Onder de afbeeldingen bevinden zich bijzondere opnamen: Urk en Marken zijn te zien toen het nog eilanden waren. De Rotterdamse binnenstad van voor het bombardement is ook in beeld gebracht, net als het nieuw opgeleverde Olympisch stadion in Amsterdam, het afgebrande stadhuis van Leiden en het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt voor en na de brand van 1929. Veel foto’s zijn opvallend leeg voor wie gewend is aan het volgebouwde Nederland.

1920 Het Piusplein met de Koopmansbeurs. Helemaal bovenin is nog net de Heuvel zichtbaar. Links midden is de Koningsstraat, en dat is nu de Paleisring. – Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

De foto’s zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Zij hadden bijzondere interesse in de infrastructuur die van militair belang is: forten, bruggen, sluizen en havens. Dit is terug te zien in het grote aantal foto’s dat daarvan is gemaakt.

De foto’s laten zien hoe Nederland de afgelopen eeuw is veranderd en hebben daarom een belangrijke historische waarde. Maar ze zijn daarnaast vooral ook leuke zoekplaatjes voor wie wil weten hoe zijn eigen woonplaats er honderd jaar geleden uitzag. Sinds 1 september 2017 zijn de beelden te bekijken. De foto’s die de vermelding CC-BY-4.0 hebben in de beeldbank en die ook op Flickr, Facebook en Wikimedia staan, zijn gratis te downloaden en rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van de bron: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Alle andere foto’s in de beeldbank van het NIMH zijn niet gratis her te gebruiken en dus niet rechtenvrij.

Filmbeelden van onder andere de vernielde bruggen over het Wilhelminakanaal en van Tilburg, dat op 27 oktober 1944 werd bevrijd. De Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene speelde hierbij een belangrijke rol. Zij leverde hevige gevechten. Niet voor niets wordt deze plaats in haar vaandelopschrift genoemd. – Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Mobiele versie afsluiten