Site pictogram Tilburgers.nl

Vaarwel Noorderligt

Het is nu echt afgelopen. Het vroegere Noorderligt, het huidige La Vida gaat na komend weekend definitief dicht en dan verliest Tilburg voorgoed haar legendarisch en meest markante theater. Natuurlijk bestaat Het Noorderligt al even niet meer. We hebben er met 013 een fantastische concertzaal voor teruggekregen, maar de aankomende sloop maakt ons toch wat melancholisch, nee, verdrietig!

Noorderlicht in 1984 - Foto: Regionaal Archief Tilburg
Blijkbaar is het in Tilburg een sport om alle mooie panden te slopen. De jaren van Kees de Sloper lijken weer op te doemen. Na het nog nadreunende Midi- debacle gaat het prachtige pand aan de Veldhovenring naar de vlakte. Okay, Noorderligt is allang niet meer, maar de zaal had na de wat mindere Avenue-periode toch een mooie reïncarnatie gevonden in La Vida.

La Vida was meer dan die mooie zaal. La Vida was tevens een centrum geworden waar laagdrempelig plek werd gecreëerd voor alle vormen van cultuur. Natuurlijk zullen rendementen het altijd winnen van sentimenten, maar laat ons nog één keer mijmeren over Het Noorderligt. Vreemd genoeg zijn onze mooiste herinneringen niet die keren dat wij zelf als maagdelijke muzikanten het podium betraden. Nee, de mooiste herinneringen zitten ergens anders.

1986, op 11 jarige leeftijd, gingen we met 3 vriendjes naar Golden Earring in het Noorderligt. We weten zelfs het voorprogramma nog! Piu Piu. Waarom weten we dat nog? Omdat we op het podium mochten zitten van de band en het management. Ja, toen waren we nog schattig! Alhoewel… De zanger van Piu Piu had enorme wijde pijpen. We konden het niet laten om hem aan die wijde pijpen te trekken. De goede man kon ternauwernood in evenwicht blijven en al struikelend stak hij zijn duim nog naar ons op! Na het optreden mochten we backstage en troffen Barry Hay in een witte slip aan, vergezeld met zijn hond Judo. Het was een fantastische ervaring! Drie knaapjes in de grote mensen wereld. We hebben de handtekeningen nog.

Steevast, iedere keer na deze eerste keer Earring in het Noorderligt, gingen we naar de Earring-shows in het Noorderligt. Een traditie die we doortrokken tot vandaag de dag in 013. En weet je? In 1985 zagen we de Golden Earring voor het eerst. In het Turfschip in Breda, maar dit is slechts een herinnering. Geen ervaring zoals die eerste keer Earring in Noorderligt wel was! Zo bijzonder was deze zaal!

Noorderlicht in 1986 - Foto: Regionaal Archief Tilburg

Veel later. Op de dag dat Richard Krajicek Wimbledon won, konden we naar Toto in het Noorderligt. Er was een optreden in Parijs uitgevallen en er werd uitgeweken naar het Noorderligt. Via de zus van een vriend konden we aan kaarten krijgen, en eerlijk? We hadden er geen zin in. Liggend op de bank, nog brak van de nacht ervoor lagen we naar de tennisfinale te kijken. We moesten ons naar het Noorderligt slepen. En eigenlijk zijn de mooiste avonden, de avonden waar je niets van verwacht. Dat was deze avond. Geweldige show van Toto gezien! Wij waren daarbij! Het was in datzelfde pand waar wij wijlen burgemeester Stekelenburg zagen. “Burgemeester, u ook hier?” “Ja natuurlijk jongens, ik houd ook van muziek!” Wat waren wij onder de indruk van de imposante verschijning van, nu nog steeds, onze burgemeester. Wij durven nu ook wel te stellen dat onze Friesche doorloper nooit van de palingsound zou hebben gehouden, maar dat blijft een aanname.

Sommige lezers zullen niet helemaal begrijpen wat het Noorderligt nu helemaal was en hoe moeten we dat nu correct omschrijven?? Een bioscoopzaal zonder stoelen, waar het doek hing is het podium en de sfeer was ongekend!

Wat het Noordeligt dan zo speciaal maakte, was niet alleen de sfeer. Grote bands uit het verleden traden hier op: Mink Deville, Herman Brood & his wild romance, Bon Jovi, Golden Earring, Def Leppard, Ramones, Melissa Etheridge, Faith No More, Ladysmith Black Mambazo, Robert Palmer, Van Morrison, Kim Wilde, Counting Crows, Tröckener Kecks, De Raggende Manne, Manic Street Preachers, Marco Borsato, Total Touch, Iron Maiden en Motorhead zijn enkele voorbeelden hier van. Festival Mundial en het Festival van het levenslied werden hier ook gehouden, Noorderligt was het..

Zoals met alles is ook Noorderligt en haar wortels van de Tilburgse popgeschiedenis te koop. Het moet naar de grond, projectontwikkelaars hebben de grond opgekocht en er zullen ongetwijfeld prachtige appartementen geplaatst worden. Die staan er namelijk nog niet genoeg te koop in Tilburg. Tilburg is de parasiet van haar eigen geschiedenis, dat heeft het verleden aangetoond en ze blijft hier mee door gaan.

En ja, nu hebben we 013. Een geweldige zaal, met misschien wel, even geweldige bands. We gaan ook echt niet zeggen dat 013 een slap aftreksel is van. Helemaal niet zelfs! 013 is begonnen met de plaats in te nemen van, maar heeft intussen haar eigen plek gevonden in de popcultuur van Nederland. Iets waar Tilburg en 013 trots op mag, nee zelfs moet, zijn! Maar de huidige staat van het Noorderligt geeft toch een beetje een dubbel gevoel. Het is alsof het een dierbare betreft die zich al jarenlang in comateuze toestand bevindt. Het voelt dan ook als bedrog als je iedere keer weer naar ‘die andere zaal’ (013) gaat. Dat is na dit weekend afgelopen, maar met nadruk op NA dit weekend. Het aankomende weekend is dan ook de gelegenheid om afscheid te nemen van onze zaal en dat zal niet mis zijn! We gaan de zaal letterlijk afbreken en er wordt vrijdagavond 28 oktober al begonnen!

Het hele weekend is volgepland met muziek, heel veel muziek. Veelal met muzikanten die in het verleden vol trots op datzelfde podium hebben gestaan.

Dan gaat La Vida plat! Vier bands zullen zich helemaal geven. Soulsonic, DGooch, Goofy and the Regulars en natuurlijk Adelicate! Adelicate is DE Adele-tributeband van Nederland, die je eigenlijk niet mag missen. De kosten van deze avond zijn vijf hele euro’s en de aanvang is om 20.00 uur.

Dan is er op de zaterdag 29 oktober het grote Noorderligt Vaarwel Feest, waar diverse regionale sessiemuzikanten nog eenmaal zo’n 40-50 tal songs van een keur van acts voorbij laten komen die in de loop der jaren in het Noorderligt hebben gestaan. Wat moet je daarbij denken? Nou, alles wat zich tussen Margriet Eshuys en Manowar begeeft. Met tussendoor de swingende beats van Good Old DJ Peer Vos. En wij zijn vereerd hoor! Wij mogen namelijk de presentatie van deze avond in handen nemen. Deze avond vangt aan om 19.00 uur en de kosten bedragen vijftien euro. Let op, je krijgt hier wel een avondvullend programma voor, een T-shirt en nog een extra aandenken aan het Noorderligt. De kaarten gaan hard!

In de voorverkoop is inmiddels meer dan de helft verkocht dus check www.la-vida.nl voor meer info! Als je er dan nog geen genoeg van hebt, dan kun je zondag 30 oktober ook nog eens flink swingen op Het Grote La Vida Eindfeest. Met o.a. BB Swing, Salsipuedes en Medicamento. Okay, wij beseffen ons dat dit wel erg op een verkooppraatje begint te lijken, maar voor ons kan het niet anders. Afscheid van het Noorderligt is iets waar wij als Tilburgers echt bij stil moeten staan!

Het Noorderligt zit in ons DNA en dat krijg je er niet zomaar uit!

We bereiden ons nu al weer voor op het MOF (Midi Ontmantelings Festijn)!

Mobiele versie afsluiten