De weersverwachting voor het komende weekeinde: van bitterkoud op zaterdag tot warm lenteweer op dinsdag. Zaterdag wordt een gure en kille dag. In de ochtend kunnen er nog felle buien vallen met hagel en onweer, maar in de middag is het droog. Wel waait het stevig door en omdat de thermometer slechts 8 graden zal aangeven ligt de gevoelstemperatuur op slechts een graad of 4!
Zondag daarentegen kan de winterjas weer uit en stijgt de temperatuur naar 14 graden. Wel is het een bewolkte zondag, met een steeds aanhoudende matige tot vrij krachtige wind. Na het weekeinde krijgen we tot en met donderdag warm lenteweer van rond de 20 graden; op dinsdag kan het zelfs 21 graden worden. Vanaf Goede Vrijdag zakken de temperaturen als een pudding in elkaar en krijgen we een koude Pasen met 7 tot 8 graden en in de nachten kan het zelfs vriezen.
Het weer schoot de afgelopen week alle kanten op. Afgelopen zondag en maandag werd het nog geen 9 graden, op woensdag bijna 17 en op deze donderdag zakte de temperatuur terug naar maximaal 14 graden. En deze schommelingen zetten de komende dagen door. Vrijwel elke nacht heeft het ergens aan de grond wel gevroren. In onze regio gebeurde dat van maandag tot en met woensdag met als laagste kwikstand -3,1°C in Gilze-Rijen op de woensdag. In de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter kwam het niet tot vorst.
De mooiste dag was die van gisteren toen de temperatuur in Berkel-Enschot naar de 16,9°C ging. Arcen noteerde 16,5°C en Eindhoven 16,4°C. We hielden het droog en de zon hebben we de afgelopen dagen veel gezien. Maar op deze donderdag nam in de loop van de ochtend de bewolking toe en viel er rond het middaguur wat motregen. Maar dat was maar even, want daarna kwam de zon snel terug. Inmiddels is het opnieuw bewolkt geworden, maar blijft het droog. In de nacht verschijnen er opklaringen en zakt het kwik tot een graad of 5.
De vrijdag ziet er overdag prima uit. Zon en wolken wisselen elkaar en het wordt met 15 graden wat zachter dan vandaag. In de middag neemt de bewolking toe en als we geluk hebben gaat het pas in de avond regenen. Nadeel daarbij is dat de wind flink toeneemt van matig tot vrij krachtig. Hierdoor zou de neerslag wat eerder kunnen vallen.
Oorzaak is een depressie bij IJsland die zich helemaal heeft uitgestrekt tot over de Noordzee. In de nacht gaat de neerslag over in stevig buien en aangezien het een koufront betreft, met op grote hoogte een kwikstand van -38 graden, kunnen deze vergezeld gaan van hagel en een klap onweer.
Op zaterdagochtend sterven de buien langzaam uit. In de middag wordt het droog en laat de zon zich even zien. Maar het zal guur en kil aanvoelen. De thermometer wijst nog maar 8 graden aan, maar door de vrij krachtige wind ligt de gevoelstemperatuur op slechts 4 graden! Wat een verschil met de dagen ervoor en meteen kunnen we de winterjas weer aan.
Op zondag kan deze weer uit, want dan stijgt het kwik alweer naar een graad of 14. Inmiddels is de zomertijd dan ingegaan. Het is echter wel een grijze dag, waarbij we de zon nauwelijks zullen zien. De depressie van vrijdag is op zaterdag verder naar het noorden opgeschoven en daarvoor in de plaats zien we een nieuwe depressie bij Groenland en IJsland en tolt daar op zondag een beetje rond. Ondertussen is vrijwel geheel Europa in de ban van een reeks hogedrukgebieden. Alleen de Britse Eilanden en Scandinavië hebben last van die IJslandse depressie. Wij liggen op de grens van deze weersystemen wat zich kenmerkt in een bewolkte zondag.
Op maandag komt de depressie iets te dichtbij, waardoor in de ochtend een bui kan vallen. Maar het hogedrukgebied wordt sterker en vecht zich terug en duwt het lagedrukgebied naar het noorden. Hierdoor verdwijnen in de loop van de dag de wolken en eindigt de maandag zeer zonnig. Met nog steeds een stevige wind wordt zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd en kan het zo’n 19 graden worden.
Op dinsdag doen we daar nog een stapje bovenop en wordt het de mooiste en warmste lentedag van de maand. De zon schijnt de hele dag en het kwik stijgt naar de 21 graden. En dat komt door de komst van een nieuw hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Deze gaat echter aan de wandel en ligt op woensdag bij Ierland. En dat is voor ons een verkeerde plek. De stroming draait namelijk naar het noorden en koelere lucht wordt aangevoerd. Op woensdag hebben daar nog geen last van en kan het nog een warme dag opleveren van een graad of 20. Vanaf Witte Donderdag zet de temperatuur een daling in en dat is de voorbode voor een koude Pasen met 7 tot 8 graden als maximum. In de nachten kan het dan zelfs gaan vriezen.