Van een ijskoude IJsheiligen naar een zomerse Hemelvaart

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: van een koude IJsheiligen naar een zomerse Hemelvaart. Het weekeinde wordt een opmaat voor een prachtige warme tot zomerse week.

Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van zon en wolken, waarbij de temperatuur stijgt van 16 op zaterdag tot 19 graden op zondag. Na het weekeinde wordt het alleen maar mooier en warmer.

De wolken verdwijnen langzaam en de zon neemt het heft in handen, waarbij het kwik met Hemelvaartsdag naar de zomerse waarde van 25 graden kan gaan. Van neerslag is geen sprake.

De IJsheiligen (11-14 mei) hebben deze week hun naam helemaal waargemaakt, waarbij zelfs kouderecords zijn gevestigd. Het begon dus allemaal afgelopen maandag op de 11e die nog geen vorst in de weerhut bracht omdat het ontzettend hard waaide. Maar aan de grond deed het dat wel met in Eindhoven -2,8°C. Vervolgens nam de wind af en werden de daaropvolgende nachten alsmaar kouder. Op 12 mei dook het kwik naar -1,6 in Twenthe; sinds 1941 hebben we het op die datum niet meer zo koud gehad.

Aan de grond sneuvelde het eerste kouderecord: Twenthe noteerde namelijk -6,5°C, waardoor het oude record uit 2012 met -4,9°C van hetzelfde station er aan ging. Toen kwam de volgende nacht, waarbij Deelen deze keer onder het vriespunt kwam met -1,1°C en aan de grond Volkel met -4,5°C. En dan deze donderdag die zelfs twee kouderecords opleverde, zowel op de normale waarnemingshoogte als aan de grond op tien cm hoogte. In Eelde zag men het afgelopen nacht namelijk -3,0°C worden en zo koud is het op 14 mei nog nooit geweest.

We moeten namelijk meer dan honderd jaar terug in 1909 toen Eelde destijds het record zetten op -2,6°C. Aan de grond ging het allemaal nog harder. Opnieuw was Eelde het gelukkigste met -7,0°C; het vorige record stond op -6,3°C uit 1982 eveneens gevestigd op dit station. Kortom, zo’n echte IJsheiligen hebben we in tientallen jaren niet meer gehad. En …. dan komt er nog zo’n nacht. De komende uren wordt het namelijk helder en aangezien we nog steeds in die koude noordelijke stroming zitten beginnen de temperaturen flink te dalen.

Op enkele plaatsen gaat het opnieuw licht vriezen en aan de grond kan het opnieuw kouder worden tot zelfs -9 graden. De winterjas moest deze week echt weer uit de kast gehaald worden, want overdag werd het niet warmer 13 tot 14 graden. Oorzaak was een hogedrukgebied ten westen van ons die daar de hele week bleef liggen. Inmiddels is het aan de wandel gegaan richting de Azoren waar het vrijdag aankomt. Na een zeer koude nacht begint de vrijdag zeer zonnig. In de middag verschijnen er stapelwolken, maar blijft het droog en wordt het zo’n 15 graden.

In het weekeinde begint het hogedrukgebied zich uit te breiden tot over het midden van Europa en blijft daar tot en met maandag liggen. Het gevolg is een westelijke aanvoer van steeds meer warmere lucht. Op zaterdag is het nog 16 graden, zondag 19 en vanaf volgende week laten de thermometers kwikstanden zien van dagelijks 20 tot mogelijk de zomerse waarde van 25 graden op het einde van de week. Opnieuw staat ons dan een droge periode te wachten, want neerslag is in geen wegen te bekennen.

Op zaterdag en zondag hebben we nog wel met stapelwolken te maken bij een matige wind. Vanaf dinsdag vindt het hogedrukgebied het genoeg en vertrekt via de Noordzee naar Scandinavië waar het woensdag arriveert. De wind begint dan te draaien naar het noordoosten en later oosten, waarmee droge en vooral warme lucht onze kant opkomt. De wolken verdwijnen en de zon neemt het heft in handen. Vervolgens lopen de temperaturen flink op en kan het op Hemelvaartsdag zelfs zomers worden. Het ziet er naar uit dat dit weerbeeld tot in het volgende weekeinde aanhoudt. Kortom, het wordt prachtig voorjaarsweer.

Geef een reactie