Met een krachtige noordelijke wind is in de loop van vrijdag koude lucht onze regio binnengedrongen. Op zaterdag werd het in Brabant nog 13 graden, maar langs de kust werd het niet warmer dan een graad of 11.
Dit leverde voor enkele weerstations zelfs een dagrecord op voor wat betreft de koudste 14e mei ooit. Dat gebeurde in Wijk aan Zee met 10,9°C, Berkhout (11,5°C), Marknesse (11,7°C) en in Leystad waar het 11,8°C werd. In de loop van zaterdag draaide de wind naar het noordwesten en toen kwamen er buien opzetten.
Gisteren viel er nog een enkele bui, maar op deze Pinksterzondag zijn er inmiddels al wat meer gevallen. In het Groningse Roodeschool werd zelfs een winterse bui gemeld met hagel! Ook vanmiddag en op tweede Pinksterdag vallen er wat buien met tussendoor wat zonneschijn.
Door de huidige koelte is de kans groot dat deze eerste Pinksterdag de koudste zal worden sinds 1936, want de thermometer zal niet meer dan 12 graden aanwijzen. Daarmee komt deze feestdag in de top-3 van koudste eerste Pinksterdagen sinds 1901. Bovenaan staat 1936 (31 mei) met 11,6°C gevolgd door 1907 (19 mei) toen het maximaal 12,2°C werd.
Opvallend is dat deze Pinksteren zelfs kouder wordt dan afgelopen Kerst en Pasen. Goed aankleden dus vandaag en bedoel ik echt een winterjas met sjaal, want de gevoelstemperatuur ligt onder de 10 graden. In de avond en nacht kan er nog een enkel buitje vallen, maar er zijn ook brede opklaringen. Daarbij zakt het kwik terug tot 3 graden en aan de grond kan de temperatuur net onder het vriespunt zakken. Bijzonder, want de IJsheiligen (11-14 mei) zijn dan al voorbij.
Op Pinkstermaandag verandert er maar weinig aan het weerbeeld. Er vallen nog steeds buien die afgewisseld worden door wat zonneschijn. Het enige positieve is dat de wind afneemt en dat de temperatuur naar de 14 graden gaat.
Voor het gevoel is het een stuk aangenamer dan op deze eerste Pinksterdag. Op dinsdag profiteren we van een uitloper van een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Dat betekent dat het droog zal zijn en met een afwisseling van wolken en zon stijgt het kwik naar de 16 graden.
Helaas zal dat de enige droge dag van de week worden, want vanaf woensdag gaan we over op een wisselvallig scenario. Het hogedrukgebied trekt zich namelijk terug en daarvoor in de plaats komt vanuit het noordwesten een trein van depressies op ons af. Dat betekent perioden met regen en buien. In de loop van woensdag nadert het eerste neerslaggebied onze regio gevolgd door regen in de avond. Daarbij neemt de wind toe tot matig, kracht 4.
Vanaf donderdag wordt de atmosfeer kouder en wordt er onstabiele lucht aangevoerd. Dat betekent dat de neerslag gepaard kan gaan met een klap onweer. Dit herfstachtige weer houdt aan tot in het weekeinde. Dat wordt echter niet veroorzaakt door een komen en gaan van nieuwe depressies.
De depressies waar we vanaf woensdag mee te maken krijgen bundelen zich namelijk samen tot één groot lagedrukgebied en komt tot stilstand tussen Schotland en Noorwegen. Vervolgens blijft het daar maar rondtollen, waardoor de aanvoer van neerslaggebieden in stand blijft. Het enige voordeel zijn de temperaturen, want die liggen vanaf woensdag rond de 18 graden. Op zaterdag zou het zelfs even de 20 graden kunnen aantikken omdat de wind naar het zuiden draait.