Site pictogram Tilburgers.nl

Van een van de warmste Pasen ooit naar een koele Koningsdag

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: van één van de warmste Pasen ooit naar een koele Koningsdag. Met temperaturen van minstens 25 graden en alleen maar zonneschijn wordt Pasen 2019 de zonnigste en één van de warmste ooit waargenomen sinds 1901. Het zijn ook meteen de warmste en tevens mooiste dagen van deze week, want daarna beginnen de temperaturen te zakken en krijgen we meer wolken gevolgd door neerslag.

Op dinsdag is het nog 23 graden, maar elke dag zakt het kwik verder terug tot 14 á 15 graden op het einde van de week. Op dinsdag is het nog droog, maar zien we wel wat sluierwolken langskomen. Op woensdag zijn dat stapelwolken, die in de loop van de dag uit kunnen gaan groeien tot enkele buien, en in de avond passeert dan een regengebied. Vanaf dat moment zijn we in de wisselvalligheid beland en is van het zomerweer niets meer over. Uiteindelijk leidt dit op zaterdag tot een koele Koningsdag, waarbij we de paraplu bij de hand moeten houden.

De weersomslag die bekend staat in april komt dan toch. Eerder waren de weersverwachtingen lovend dat het tot het einde van de maand warm tot zomerswarm zou blijven afgewisseld met een enkele onweersbui. Maar niets is minder waar. Na de paasdagen dalen de temperaturen elke dag tot uiteindelijk een graad of 15 op het einde van de week. Daarnaast wordt het vanaf woensdag wisselvallig en vallen er geregeld buien. Kortom, aan het zomerse weer in april komt een einde. Maar gelukkig nog niet in dit Paasweekeinde die zomers en recordzonnig gaat verlopen.

Het begon meteen al goed met Goede Vrijdag, waarbij voor het eerst dit seizoen in onze regio een zomerse dag werd waargenomen: Berkel-Enschot noteerde 26,2°C. Ook in Arcen (Limburg) en in Westdorpe (Zeeland) werd voor het eerst de zomerse grens van 25 graden overschreden. Vorig jaar gebeurde dat al op 8 april met 25,3°C. Gisteren deden we er nog een schepje bovenop en steeg het kwik naar 26,7°C in Tilburg.

De zon scheen daarbij uitbundig onder een strakblauwe hemel, want wolken zagen we niet. Opvallend is dat het afgelopen nacht flink heeft afgekoeld, waarbij het aan de grond zelfs heeft gevroren. Dat gebeurde niet in Brabant, alhoewel we met 1 tot 2 graden in Gilze-Rijen en Volkel er wel dichtbij waren. Het oosten en noordoosten hadden op 10 cm hoogte diepvriestemperaturen. Zo noteerde Heino -2,5°C, Twenthe -2,7°C en Eelde had nog -3,6°C. Oorzaak waren volgens collega Jan Visser afnemende luchtdrukverschillen en droge lucht, waardoor een fors warmteverlies optrad.

Maar na die kou deed de zon weer zijn werk, waardoor we vandaag de zonnigste eerste Paasdag krijgen ooit waargenomen met ruimt 13 uur aan zonneschijn. Daarnaast stijgt het kwik opnieuw naar de zomerse waarde van 25 graden, waardoor we nu al drie zomerse dagen achtereen hebben. En daar komt er nog een achteraan, want tweede Paasdag wordt even zonnig en zelfs nog wat warmer. Daarom kunnen we nu al zeggen dat Pasen 2019 niet alleen de zonnigste zal zijn, maar ook een van de warmste sinds 1901.

Het prachtige zomerweer in deze lente hebben we te danken aan een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië dat zich op deze zondag helemaal heeft uitgestrekt tot over de oceaan. Maar helaas komt er een einde aan dit weer omdat een depressie vanuit Afrika én een vanuit IJsland beide onze kant op komen.

In de loop van maandag gaan deze samenklonteren, waardoor het hogedrukgebied zich moet terugtrekken naar Rusland. Vanaf dat moment zijn we onder invloed gekomen van een gigantisch lagedrukgebied dat bij Groenland begint en doorloopt tot aan Afrika. Dat betekent dat we meer wolken krijgen en later neerslag.

Op dinsdag zien we pas de eerste signalen als in de middag sluierwolken binnenschuiven. Maar de zon zal die dag nog steeds overheersen, waardoor de temperatuur nog naar de 23 kan gaan.

Op woensdag breidt het lagedrukgebied verder uit tot over Duitsland en dat betekent dat neerslaggebieden ons kunnen bereiken. De dag begint dan ook met stapelwolken, maar in de middag kunnen deze uitgroeien tot enkele buien gevolgd door regen in de avond. Ondertussen stroomt steeds koelere lucht onze regio binnen, waardoor we op donderdag de 20 graden niet meer halen. Vervolgens vallen er in de middag van tijd tot tijd buien. Op vrijdag komt er een hogedrukgebied bij Portugal te liggen, waardoor de depressie naar het noorden wordt geduwd en bij de Britse Eilanden tot stilstand komt. Nadeel is dat we dan in een westelijke tot zuidwestelijke stroming terechtkomen die gevuld is met koude en vochtige lucht. De temperaturen dalen nog verder naar 14 tot 15 graden, waardoor we op zaterdag een frisse Koningsdag krijgen. En de paraplu zullen we ook bij de hand moeten houden.

Mobiele versie afsluiten