Site pictogram Tilburgers.nl

Van werkloosheids- naar bijstandsuitkering (1)

aanvraag bijstandAl roept de overheid al een paar maanden dat onze economie voorzichtig aantrekt, daar is ten aanzien van het huidige werkloosheidcijfer (632.000) nog weinig van te merken. Een lichte daling in augustus, 13.000 minder werklozen dan in juli.

De vierde daling op rij van de werkloosheid kwam vrijwel volledig voor rekening van personen jonger dan 45 jaar, aldus het CBS. De afname van de werkloosheid komt doordat meer werklozen aan het werk zijn gegaan. Ook het aantal werkloze jongeren neemt al een jaar af, maar dat komt niet doordat er meer aan de slag gaan. Jongeren kiezen er volgens het CBS vaker voor om door te leren, en pas later de arbeidsmarkt op te gaan. Wel een vaststaand gegeven is dat oudere werklozen boven de 45 meerdere jaren zonder werk blijven zitten en hierdoor steeds vaker afvloeien naar een bijstanduitkering.

Nu is het juist de bijstandsuitkering waar afgelopen jaren, maar zeker nog per 1 januari 2015 wegens de invoering van de Participatiewet, enorm veel verandert. Hoe gaat het nu in zijn werk bij het Centrum Werk en Inkomen (voorheen Sociale Dienst) van de gemeente Tilburg?

Loopt je werkloosheidsuitkering af, dan bestaat de mogelijkheid om een bijstandsuitkering aan te vragen. Dat kan vier weken voordat je werkloosheidsuitkering afloopt en in Tilburg alleen maar online via de website www.werk.nl waar je in moet loggen met je DigiD. Heb je geen DigiD? Dan moet je bellen naar het Werkplein bij je in de buurt en uitleggen dat je een bijstandsuitkering wilt aanvragen maar dat je nog geen DigiD hebt. Vraag daarna uw DigiD aan op de website van DigiD, www.digid.nl. Heb je je DigiD ontvangen? Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij het UWV en vraag je bijstandsuitkering aan.

Hierna moet je binnen twee dagen via de internetsite www.tilburg.nl  een afspraak maken met het Centrum Werk & Inkomen voor het meldingsgesprek. Als je samen met je partner een uitkering aanvraagt, dan moet ook je partner mee komen naar de afspraak. Het meldingsgesprek is een belangrijk onderdeel van de aanvraag. De afspraak wijzigen mag alleen met een dringende reden en maximaal een keer. Vaker afzeggen of niet verschijnen op het meldingsgesprek kan gevolgen hebben voor je uitkering. Tijdens het meldingsgesprek worden je rechten en plichten verteld en wat je de eerst volgende vier weken moet doen. Zonder meldingsgesprek wordt de aanvraag voor een bijstandsuitkering niet in behandeling genomen.

CWI TilburgDe dag van het gesprek meld je je bij de balie van het Centrum Werk & Inkomen, wat zich bevindt in Stadskantoor 2 aan het Koningsplein 8 in Tilburg. Daar wordt je na 10 minuten naar een spreekkamertje geleid voor het intakegesprek. Je inschrijving wordt gecontroleerd en er wordt een ‘quickscan’ gedaan: heb je schulden, ben je gezond, heb je vermogen, heb je hulp nodig van maatschappelijk werk of andere instanties? Er wordt niet gevraagd naar werkervaring, activiteiten of andere bezigheden en voor je CV bestaat geen belangstelling. Na het controleren van je identiteitsbewijs en het ondertekenen van een inspanningsverplichting sta je binnen een kwartier weer buiten met een aantal opdrachten onder de arm.

De inspanningsverplichting houdt in dat je binnen vier weken minimaal 20 keer moet solliciteren op realistische vacatures. Er staat een sterretje (*) achter, die meer uitleg op een andere plek doet vermoeden, maar die blijkt er niet te zijn. Wel uitleg over het schrijven van een CV en sollicitatiebrief, met voorbeelden. Ze bedoelen waarschijnlijk dat je niet zomaar als directeur van Fuji mag solliciteren als je alleen maar LTS hebt. Je moet je inschrijven op www.werk.nl als volledig werkzoekende. Je moet een CV maken en die in je werkmap op www.werk.nl plaatsen. Ten slotte moet je al je pogingen en de resultaten invullen op het meegegeven formulier. Hierna mag je na vier weken telefonisch een nieuwe afspraak maken waarin ze gaan bekijken of je aan al je inspanningsverplichting hebt voldaan.

Wordt vervolgd…

Mobiele versie afsluiten