Het Van Gend & Loosterrein, dat zich uitstrekt van het spoor tot de Hart van Brabantlaan en van de Ceaciliastraat tot de Ringbaan West, wacht al jaren op een nieuwe invulling.Voor dit terrein heeft de gemeenteraad besloten dat niet de gemeente zelf dit gat doen, maar dat de kans wordt gegeven aan burgers om hieraan invulling te geven. Het doel: een levendig stadspark voor iedereen dat het hele jaar uitdaagt en verleidt tot het bezoeken ervan.
Om dit voor elkaar te krijgen is een regiegroep in het leven geroepen, dat onder leiding staat van Johan Dunnewijk (oud-directeur van WonenBreburg) en dat de opdracht heeft gekregen om de burgerinitiatieven te coördineren en dat ook de verantwoordelijkheid heeft gekregen voor de ontwikkeling, de realisatie, het beheer en de exploitatie.
Tot 1 april 2016 mochten alle Tilburgers ideeën en initiatieven insturen voor het Van Gend & Loosterrein. Het regieteam heeft maar liefst 82 inzendingen ontvangen, variërend van ‘kleine’ ideeën tot en met uitgewerkte projectplannen.
Gelijktijdig heeft het regieteam zelf ook onderzoek gedaan naar stadsparken en heeft daaruit geleerd dat aantrekkelijke en goed bezochte stadsparken een aantal overeenkomstige eigenschappen hebben. Zoals:
- Cultuurhistorische kwaliteiten, bijvoorbeeld door aan te haken bij de historie van de stad en/of de plek; spoor, treinen, Van Gend & Loos en de Kesselsfabriek.
- Zowel een ‘groenstructuur’ met bloemen, planten, bomen en gras, als ook een ‘ecologische structuur’ waar de natuur de ruimte heeft.
- Ruimte voor recreatie in het algemeen, waarbij het mogelijk moet zijn om te schuilen bij wind maar ook met zowel zon- als schaduwplekken.
- Sportvoorzieningen, bijvoorbeeld tafeltennistafels, plekken voor teamsport en voorzieningen voor individuele sportbeoefening.
- Algemene voorzieningen: ontsluiting en afsluitbaar (zeker ’s nachts), parkeren, toiletten, toegankelijk voor rolstoelen, rollators en kinderwagens en beschikbaarheid van open wifi.
- Water, zowel drinkwatervoorziening als waterpartijen.
- Horeca: verkoop van snoep, ijs, drankjes en kleine hapjes.
- Rekening houden met de directe omgeving voor wat betreft overlast van parkeren en geluid, maar ook goed onderhoud zodat het park schoon en veilig is. Liever geen uitlaatplaats voor honden in het park, maar wel daar vlak buiten.
- Eventueel ook een kunstwerk en eigen energievoorziening zijn gewenst.
In de afgelopen weken zijn verschillende initiatiefnemers uitgenodigd om hun ideeën te komen toelichten en inmiddels heeft het regieteam een keuze gemaakt.
Van de 82 plannen zijn er acht gekozen die als passend zijn beoordeeld en ook een trekkersfunctie in de nieuwe inrichting kunnen vervullen. De acht indieners van deze plannen zijn inmiddels gevraagd om zitting te nemen in de zogenoemde groep van ‘kwartiermakers’. Dit zijn:
- Natuurlijk buitenspelen – Marieke Dekker
- T-huis / stadspark – Dirk de Leeuw en Lennart Veersma
- Outdoor urban sports park, Erwin Schellekens, Cees Thomassen en Lois de Jong
- Nieuw onderkomen voor Scouting Esjeeka, Marty van de Ven en Rolien van Swam
- Evenement- Stadscamping – Brigitte Blanken, Eric Steur en Erik van Gool
- Levend water – Lucy Bathgate
- Beach in Tilburg – Bart Spijkers
- Entree VGL terrein, Marieke Vromans
De bedoeling is, dat deze acht samen één projectplan maken, waarin deze acht initiatieven zijn verwerkt, maar waarin ook de ideeën een plaats krijgen waarvan het regieteam vindt dat deze initiatieven als ‘passend’ moeten worden gezien maar die geen primair trekkende rol in de nieuwe inrichting van het terrein kunnen, zullen of hoeven te vervullen. Bijvoorbeeld omdat ze vooral faciliterend van karakter zijn, ofwel vanzelfsprekend een plek krijgen in het stadspark maar geen bezoekers trekkende rol zullen spelen.
De acht kwartiermakers krijgen als opdracht om in een gezamenlijk traject, voor 31 juli en met steun van drie adviseurs vorm en inhoud te geven tot een voorlopig, maar zeer ver uitgewerkt plan.
De drie adviseurs zijn door het regieteam gevraagd vanwege hun specifieke kennis en ervaring op het vlak van organisatie en beheer, ordening en kritisch vermogen. Het is zeker niet de bedoeling dat deze adviseurs de inbreng en de plannen van de indieners ‘ondersneeuwen’. Integendeel, van hen wordt gevraagd de planindieners met hun kennis en ervaring te faciliteren, te helpen en te ondersteunen.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Hopelijk wordt er wel rekening gehouden met de omwonende achter de spoor , met de overlast van geweld , muziek parkeren ga maar door ,deze mensen zijn hier over nooit naar hun mening gevraagd , jammer dat de politiek nog steeds niks doet voor de omwonende !!!!!