Site pictogram Tilburgers.nl

Van gevoelig koud naar een zeer warme Pasen

Roze tulp in bloei op NS-plein Foto: John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: van gevoelig koud naar een zeer warme Pasen. Na een koude start op maandag, met vorst aan de grond, loopt de temperatuur in de loop van de dag op naar een graad of 16. En dat is al een stuk warmer dan we in het weekeinde hebben gehad.

Daarbij wisselen zon en wolken elkaar af. Dinsdag begint nog vrij zonnig, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en daaruit kan zelfs een enkele bui vallen. Op woensdag hebben we daar nog last van met wat motregen, maar daarna wordt het droog en laat de zon zich regelmatig zien. Met 18 graden wordt het steeds warmer. Vanaf donderdag krijgen we nog warmer voorjaarsweer, waarbij de temperaturen verder oplopen naar 20 tot wel 22 graden in het Paasweekeinde. Daarbij zien we alleen maar zonneschijn met soms wat sluierwolken en het blijft droog.

De afgelopen week gingen we van zeer warm weer naar diepvriesptemperaturen. Ofwel van 21 tot 22 graden op zondag en maandag naar gevoelstemperaturen van een graad of 3 gisteren. En dat scheelt een dikke jas. En deze week doen we het andersom. Want was het dit weekeinde een graad of 9 tot 10, vanaf donderdag laat

Witte appelbloesem in de Gasstraat, Foto: John Geerts

de thermometer waarden zien van minstens 20 graden wat tot en met Pasen zal aanhouden. En als we voorzichtig verder kijken kan het in de week na Pasen zelfs zomerswarm worden tot meer dan 25 graden!

Maar zover is het nog lang niet en moeten we eerst dit koude weekeinde doorkomen. Beide nachten verliepen met vorst, waarbij op zaterdagochtend het koudst werd met -3,7°C in zowel Hupsel als Twenthe. Brabant had -3,2°C in Woensdrecht, -2,7°C in Eindhoven en -1,8°C in Tilburg en Berkel-Enschot. Aan de grond vroor het zelfs matig met -7,0°C in Eindhoven en -7,6°C in Twenthe.

Om het koude weer compleet te maken vielen er op zaterdag in Berkel-Enschot en Udenhout buien die met sneeuwvlokken gepaard gingen. Sneeuw in april komt in onze regio niet zo vaak voor. De laatste keer was op 24 april 2016 en 6 april 2008. Vanochtend was het opnieuw zeer koud en dan vooral in West- en Midden-Brabant die de koudste stations hadden.

Nachtvorst in April Foto: John Geerts

Woensdrecht had -3,3°C en Gilze-Rijen -2,8°C. Aan de grond voor het opnieuw matig tot -7,3°C in Woensdrecht. Deze zondag begon overigens nevelig dat overging in laaghangende bewolking. De zon probeert er wel steeds doorheen te komen, maar heeft er grote moeite mee vandaag. Als dat gebeurt krijgen we een mix van zon en wolken. Met een maximum van 10 graden is het een koude aprildag. Pas in de avond en nacht breekt de bewolking en verschijnen er opklaringen, waarbij het kwik opnieuw onderuit gaat met op uitgebreide schaal vorst aan de grond. Dat zal de laatste keer zijn en waarschijnlijk zelfs van deze maand, want daarna stroomt er zachte lucht onze regio binnen.

De maandag begint nog fris met temperaturen dicht bij het vriespunt. Zon en wolken wisselen elkaar af en in de middag heeft de zon de overhand. Met een oostelijke stroming wordt warme lucht aangevoerd, waardoor het kwik naar de 16 graden gaat. Oorzaak is een hogedrukgebied boven Scandinavië. Deze probeert zich uit te breiden, maar botst op dinsdag tegen een langgerekte depressie aan dat zich uitstrekt vanaf IJsland tot voor de kust van Portugal.

Warm paasweer in het verschiet zoals in 2017 Foto: John Geerts

Hierdoor krijgen we in de loop van dinsdag meer bewolking, waaruit een enkele bui kan vallen. Op woensdag hebben we daar ook nog last van en kan er wat motregen vallen. Wel stijgt de temperatuur verder naar 18 graden.

Vanaf donderdag wordt het Scandinavisch hogedrukgebied sterker en duwt de depressie de Atlantische Oceaan op. Bij ons komt dan een krachtige oostelijke stroming te zijn met aanvoer van droge en zeer warme lucht. De wolken gaan verdwijnen en wat we dan overhouden is zonneschijn met soms wat sluierwolken. Het blijf droog en de temperaturen gaan nog verder omhoog.

Van 20 graden op Witte Donderdag tot zo’n 21 á 22 graden in het Paasweekeinde. Daarbij staat er wel veel wind die matig is, kracht 4. De ieder jaar terugkerende adder onder het gras, waarbij het weer rond Pasen abrupt omdraait, zien we nu niet op de weerkaarten verschijnen. Kortom, we gaan een zeer warme Pasen

Paarse Dovennetel in bloei. Foto: John Geerts

tegemoet. Wat er daarna gebeurt is spannend. Sommige weermodellen laten het na Pasen nog warmer worden met een reeks zomerse dagen van minstens 25 graden. Maar andere modellen laten juist een daling zien van de temperaturen tot onder de 20 graden. Waar ze het wel over eens zijn, is een toenemende kans op neerslag in de laatste week van april. Bij het zomerse weer zullen dat onweersbuien zijn en bij het koelere weer gewoon buien.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten