Site pictogram Tilburgers.nl

Van rustig koud winterweer, naar zacht onstuimig herfstweer

Weerbericht door Jean-Paula KorstWeereindjanuariDe weersverwachting voor deze week: overgang van koud winterweer naar onstuimig herfstweer. Maandag en dinsdag zijn nog rustig en droog bij zo’n 4 graden. Daarna wordt het wisselvallig en neemt de wind toe. Tevens gaat de temperatuur omhoog van 6 graden op woensdag tot wel 12 graden op zaterdag. Vooral op donderdag gaat er veel regen vallen met meer dan 20 mm en op zaterdag kans op storm.

Het eerste weekeinde van het nieuwe jaar kende twee gezichten. Zaterdag was een wisselvallig en gure dag, waarbij regen en sneeuw elkaar afwisselden. Warmer dan 4 graden werd het niet. Deze zondag is totaal anders. Na een koude nacht met temperaturen rond het vriespunt, liep het kwik in de middag op tot een graad of 7. De dag begon helder, maar in de ochtend viel toch nog onverwachts een aantal buien. In de middag klaarde het op en vervolgens verdwenen ook alle wolken, waardoor we konden genieten van de vele uren zonneschijn. Het was dan ook prachtig weer om erop uit te trekken. De komende avond en nacht ontstaat er steeds meer nevel die later overgaat in laaghangende bewolking.

12-30-2014-Biezenmortel-Sneeuw-december-winterDe maandag begint dan grijs met nevel en plaatselijk wat mistbanken. In de middag probeert de zon door de bewolking heen te breken, maar het zal moeilijk worden. Het wordt een koude dag met kwikstanden die niet verder stijgen dan 4 graden. Bij dit alles staat er een zwak tot matige wind uit het zuiden tot zuidwesten. In de nacht naar dinsdag zakt de temperatuur richting het vriespunt. Opnieuw kan er wat nevel en mist ontstaan en die kan deze keer aanvriezen met kans op gladheid op dinsdagochtend.

Of we op dinsdag de zon zullen zien is maar de vraag, want opnieuw hebben we last van lage wolken. Maar zodra de zon erdoor komt houden we die de gehele tijd. Hopelijk gebeurt dat al in de ochtend met een prachtige winterdag als gevolg. Het kwik gaat iets omhoog en stijgt naar de 5 graden. Vanaf woensdag gaat het weer veranderen. Het wordt wisselvallig en het kwik gaat steeds verder omhoog. Profiteren we vandaag tot en met dinsdag van een hogedrukgebied, op woensdag komen we onder invloed van een stormdepressie bij IJsland dat zich helemaal uitstrekt tot over de Britse Eilanden. Hierdoor neemt bij ons de bewolking toe en gaat het licht regenen.

Op donderdag zien we iets bijzonders gebeuren als een nieuwe depressie vanaf Groenland onder de depressie van IJsland schiet. Er ontstaan dan twee aparte depressies, waarbij die laatste ons parten gaat spelen. Het gevolg is dat een actieve neerslagzone op donderdag over onze regio zal trekken. Vervolgens neemt de wind in kracht toe van matig tot vrij krachtig, kracht 4 tot 5. Met al die regen komen we in zachte lucht terecht en stijgt de temperatuur naar zo’n 6 graden. Daarna is het weer net een jojo. De ene dag staat er veel wind en valt er regen, de andere dag is het een stuk rustiger en meest droog. Vrijdag is dan een dag die rustig en droog begint, maar tegen de avond is het alweer winderig en nat. Inmiddels stijgt het kwik al naar een graad of 9.

Het weekeinde begint boterzacht met temperaturen die naar de 12 tot 13 graden gaan. Dit gaat gepaard met heel wind, waardoor de zaterdag een dag wordt om flink uit te waaien. In de ochtend kan nog wat neerslag vallen, maar door de harde wind blijft het overwegend droog. Op de Waddeneilanden kan zelfs even een storm ontstaan. Zondag is de stormdepressie voorbij getrokken en meteen stroomt er wat frissere lucht onze regio binnen. Het scheelt de helft met zaterdag met temperaturen van 6 graden. Vervolgens valt er ook nog een aantal buien.

Mobiele versie afsluiten