Site pictogram Tilburgers.nl

Van Tilburg naar Turnhout voortaan via omlegging Baarle-Nassau en -Hertog

Volgende week, medio juli 2019, is het zover. De gehele omlegging van Baarle-Nassau en -Hertog wordt opengesteld voor het doorgaande autoverkeer. Hiermee komt eindelijk een einde aan de enorme verkeersoverlast die het centrum van het enclavedorp al jaren teistert.

Velen van ons zal het – zittend op een terrasje aan de Baarlese Singel – wel eens zijn opgevallen, hoeveel vrachtverkeer uit alle windstreken zich door het centrum van Baarle wurmt en je bijna van je terrasstoeltje rijdt. Vanaf week 29 zal dit beeld dus definitief tot het verleden behoren en kunnen de gemeenten Baarle-Nassau en Baarle-Hertog beginnen met het aantrekkelijker maken van het dorpshart van hun administratief zeer bijzondere dorp. “Voor de voetganger en de fietser zal het gebied rond de Singel, de Molenstraat, de Chaamseweg en het St. Annaplein straks veel prettiger zijn dan nu.” Aan de plannen voor de herinrichting van het Baarlese centrum wordt inmiddels druk gewerkt.

Foto: Peter Timmermans

Met de openstelling van de omlegging van Baarle gaat niet alleen voor de beide Baarles veel veranderen, maar ook voor Tilburg. De traditionele route richting Turnhout, die dwars door de dorpskernen van Poppel, Weelde, Ravels en Oosthoven gaat, is na half juli niet langer de hoofdverbinding naar Turnhout. Voor wie naar België wil is het voortaan beter om de N260 (in België de N119) te nemen.

De automobilist die de A58 via afslag Tilburg-Reeshof verlaat en langs Gilze en Alphen richting het zuiden rijdt, hoeft – op het schampen van Weelde-Statie na – tot de Ring van Turnhout vanaf nu geen enkele dorpskern meer te doorkruisen.

Daardoor kan vanaf heden vanuit Tilburg aanzienlijk sneller en comfortabeler naar Turnhout en zelfs Geel en de snelweg Antwerpen-Luik worden gereden. (Sinds de aanleg van de nieuwe N19 ter hoogte van de dorpen Kasterlee en Ter Aard behoren komdoorsnijdingen tussen Turnhout en Geel inmiddels enkele jaren tot het verleden).

De N12, de weg vanaf de grens bij Goirle richting Turnhout, gaat de komende jaren afgewaardeerd worden tot lokale ontsluitingsweg met op veel plaatsen lage maximumsnelheden, terwijl de N119 tussen Weelde-Statie en Turnhout voor zover mogelijk verder zal worden aangepast om als hoofdverbinding tussen Tilburg en Turnhout te dienen. Vanwege de doorsnijding van het Turnhouts Vennengebied zullen deze aanpassingen waarschijnlijk niet verder gaan dan het verkeersveiliger maken van diverse oversteken en het aanleggen van vrijliggende fietspaden.

Foto: Peter Timmermans

De tot standkoming van de omlegging van Baarle kent een lange geschiedenis. De eerste plannen voor en randweg langs Baarle dateren uit 1978. De oorspronkelijke plannen voorzagen in een omlegging westelijk langs Baarle-Nassau en -Hertog ten behoeve van het verkeer tussen Breda en Turnhout. Tot een verdere uitwerking van deze plannen kwam het echter nooit.

Foto: Peter Timmermans

Toen rond 1996 werd besloten dat de weg van Gilze via Alphen en Baarle-Nassau naar België tot hoofdroute tussen Tilburg, Breda en Turnhout zou worden uitgebouwd kwam de aanleg van een randweg bij Baarle-Nassau en -Hertog opnieuw in beeld. Nadat in 2005 Alphen zijn randweg kreeg zou het echter nog bijna 15 jaar duren voordat Baarle van zijn doorgaande (vracht)verkeer zou worden verlost. Dit had alles te maken met de ingewikkelde juridische procedures die alles te maken hadden met de ingewikkelde administratieve situatie rond de beide Baarles. “De automobilist op de nieuwe randweg van Baarle zal een aantal keer de grens tussen Nederland en België passeren.”

Niet ver ten zuiden van Geel gaan de Kempische zandgronden trouwens over in het leemgronden van centraal en zuidelijk Vlaanderen. Het Hageland (slechts 70 kilometer ten zuiden van Tilburg), met fraaie plaatsen zoals Scherpenheuvel, Averbode, Diest en Aarschot, ligt geografisch op de zelfde hoogte als Zuid Limburg en kenmerkt zich door soortgelijke hoogteverschillen. Het is een fraai fietsgebied dat vanaf volgende week vanuit Tilburg aanzienlijk comfortabeler te bereiken is. Wellicht leuk om daar deze zomer eens te gaan fietsen en een heerlijk afzakkertje bij een van de abdijen te gaan nemen.

Mobiele versie afsluiten