Site pictogram Tilburgers.nl

Van zeer warm naar gevoelig koud

De weersverwachting voor de komende week: van zeer warm naar gevoelig koud. Maandag en dinsdag worden warme Hollandse lentedagen en dat betekent dat de temperatuur flink oploopt: naar zo’n 20 graden op maandag en 16 op dinsdag. Maar wel gevolgd door buien in de middag en avond die met een klap onweer gepaard kunnen gaan.

Op woensdag vallen de laatste buien en daarna stroomt droge, maar ook koude lucht onze regio binnen. Overdag is het nog maar 11 tot 12 graden en in de nachten daalt het kwik tijdens opklaringen richting het vriespunt. Aan de grond, op 10 cm hoogte, gaat het vanaf donderdag zelfs elke nacht vriezen! Het weerbeeld daarentegen is schitterend, want overdag zijn er flinke perioden met zon afgewisseld door wat sluierwolken.

Maar de winterjas kan wel weer uit de kast.

Eindelijk is het dan zover en we kunnen we op deze zondag officieel de eerste warme dag van 2019 noteren. Dat betekent dat bij het KNMI in De Bilt de warme grens van 20 graden zal worden overschreden. Elders is dat al eerder dit jaar gebeurd en dan nog wel in februari.

Op de 27e zag men het in Arcen namelijk 20,5°C worden, waarmee zowel de hoogste februari- als wintertemperatuur ooit op een KNMI-weerstation werd geregistreerd. In onze regio werden tot nu toe al vijf warme dagen geregistreerd, waarvan drie in februari en twee in maart. De laatste keer was vorige week op 30 maart toen het in Berkel-Enschot 20,2°C werd.

Vandaag wordt de mooiste lentedag die je maar kan wensen. Er is volop zonneschijn, er staat weinig wind en het wordt zeer warm tot wel 21 graden! De laatste keer dat het zo warm werd was op 17 oktober van het vorig jaar. Over vorig jaar gesproken, toen was het rond deze tijd ook zeer warm. Op 7 april werd het toen 23,6°C en een dag later werd in Berkel-Enschot de eerste zomerse dag van 2019 genoteerd met 25,3°C.

Zo’n twee weken later, op de 19e, werd zelfs de eerste tropische dag met meer dan 30 graden in de weerboeken geschreven. Het was het begin van een lange warme en droge periode die tot in september voortduurde. Daar hoeven we dit jaar niet op te rekenen. Regen- en onweersbuien zullen nu regelmatig de hoge kwikstanden afstraffen gevolgd door afkoeling wat normaal is voor het Hollandse weer. Die trend zien we de laatste weken al gebeuren. Daarom zal deze warmte ook niet lang aanhouden en zal het de komende week flink afkoelen. Deze afkoeling zal worden voorafgegaan door buien, waarvan een enkele met een klap onweer gepaard gaat.

Het mooie weer hebben we te danken aan depressies die ten zuiden van ons liggen, waardoor we in een oostelijke stroming terecht zijn gekomen met aanvoer van zeer warme lucht. Omdat depressies dit veroorzaken krijgen we niet echt een heldere blauwe lucht te zien. Sluierwolken en later stapelwolken bepalen dan het weerbeeld.

Gisteren, zaterdag, was dat ook mooi te zien. We begonnen met heel veel bewolking gevolgd door sluierwolken in de middag waar de zon goed doorheen scheen. Daarbij werd het al ruim 17 graden in Tilburg. Dat gaat op deze zondag ook gebeuren. In de vroege ochtend was het wat nevelig, maar de zon brandde snel alles weg. Perioden met zonneschijn kregen we voorgeschoteld die de temperatuur rond 12.30 uur al liet oplopen naar 20 graden in Berkel-Enschot. De komende uren wordt het alleen maar warmer en kan het dus 21 tot 22 graden worden in kleinere tuinen. De media spreekt al van de eerste rokjesdag en korte broekenweer en dat is het eigenlijk ook. In de loop van de dag ontstaan er echter stapelwolken die in de avond kunnen uitgroeien tot een enkele bui. Maar tot die tijd is het droog, dus geniet er maar van.

De eerste dagen blijven we nog onder invloed van depressies, maar in de loop van de week bouwt zich boven Scandinavië een hogedrukgebied op dat zich naar onze omgeving gaat uitbreiden. Deze is gevuld met koude lucht, waardoor het vanaf woensdag gevoelig frisser wordt.

Op maandag hebben we daar nog geen last van. De temperatuur loopt met veel zonneschijn lekker op naar een graad of 20. Maar op 5 km hoogte komt de koude lucht al binnen en dat betekent dat de atmosfeer onstabiel wordt. In de middag neemt de bewolking toe en gaan er buien vallen die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. In de nacht sterven deze weer uit en op dinsdag krijgen we eigenlijk hetzelfde weerbeeld: in de ochtend droog en in de middag buien. Met 16 graden wordt het al minder zacht.

Op woensdag vallen de laatste buien en daar achter stroomt dan de koude én tevens droge lucht binnen. Dat betekent dat het voor de rest van de week droog blijft en de zon de overhand krijgt. Maar nadeel is wel dat het gevoelig kouder is geworden door een toename van de wind. Overdag is het nog maar 11 tot 12 graden en in de nachten daalt het kwik tijdens opklaringen richting het vriespunt. Aan de grond, op 10 cm hoogte, gaat het vanaf donderdag zelfs elke nacht vriezen! Dus haal de winterjas maar weer tevoorschijn.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten