Site pictogram Tilburgers.nl

Van zomers warm naar frisser weer met neerslag

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: van zomers warm naar frisser weer met neerslag. Tot en met woensdag is het zeer warm met temperaturen ruim boven de 25 graden. Dinsdag wordt de warmste dag en kan het 28 tot misschien wel 30 graden worden. Daarbij schijnt vooral op maandag de zon volop. Vanaf dinsdag zien we in de loop van de dag wat sluierwolken verschijnen en op woensdag zullen dat stapelwolken zijn. Het blijft wel droog. Vanaf donderdag tappen we uit een heel ander vaatje. De wind draait naar het westen waarmee vochtige en koelere lucht wordt aangevoerd. Er gaan elke dag buien vallen en de temperatuur zakt terug tot 18 á 19 graden in het weekeinde.

Vandaag is het eerste Pinksterdag en tevens de laatste meidag. Daarmee sluiten we de bloeimaand van 2020 af. Deze verliep warm, zeer droog en recordzonnig. In Berkel-Enschot zijn al 313 zonuren geregistreerd en daar komen vandaag nog zo’n 14 tot 15 uur bij. Zo’n zonnige meimaand hebben ze sinds het begin van de waarnemingen in 1998 niet gehad en zelfs in een junimaand is het sindsdien niet zo zonnig geweest. Twee jaar geleden was mei ook zeer zonnig met 289 uren zonneschijn.

In De Bilt wordt mei dit jaar de op twee na zonnigste meimaand sinds 1901, want daar zal vandaag de 300 uur gepasseerd worden. Neerslag hebben we in deze maand nauwelijks gehad en is in Tilburg uitgekomen op 9,5 mm. Opvallend daarbij was de regen van vorige week zondag. De neerslag zou niet veel voorstellen, maar dat viel tegen. Ruim drie uur lang viel er wat (lichte) regen, zodat de zondag toch flink tegenviel. Hierdoor viel de temperatuurverwachting ook in duigen: in plaats van 19 graden werd het amper een graad of 15. Zo zie je maar dat het weer niet altijd goed te voorspellen is. In deze laatste week van mei beleefde het noorden van het land nog flink wat koude nachten en dan vooral aan de grond. Op 28 mei kwam het in Eelde tot -3,0°C en een nacht later werd zelfs matige vorst waargenomen: -5,4°C. Dat is de komende dagen voorbij, want we gaan een warme week tegemoet.

Die warmte heeft in dit Pinksterweekeinde al een begin gemaakt. Op Pinksterzaterdag werd het namelijk in onze provincie al zomers warm met 25 tot 26 graden. Af en toe kwamen er wat wolken voorbij die de zon deed verdwijnen, maar veel stelde dat niet voor. Vandaag wordt het iets anders. In de ochtend zagen we vanuit het oosten wat sluierwolken binnenkomen en in de middag zullen deze gevolgd worden door enkele stapelwolken. De lucht wordt dan wat meer melkachtig en met 24 graden wordt het ook iets minder warm dan gisteren. Bij dit alles waait er een matige noordoostenwind, kracht 3. Prima weer om buiten te vertoeven, maar vermijd de drukte.

Morgen is het tweede Pinksterdag en verschijnt juni op de kalender: de start van de meteorologische zomer. En deze laat zich de eerste dagen meteen gelden, want de temperaturen gaan flink omhoog. Oorzaak is een hogedrukgebied dat zich op maandag boven Scandinavië heeft genesteld. Wij zitten aan de zuidflank ervan en daarmee wordt met een noordoostenwind droge en zeer warme lucht aangevoerd. De thermometer zal op maandag al een waarde aangeven van zo’n 27 graden met alleen maar zonneschijn. Vervolgens krijgen we de dinsdag die de warmste dag van de week zal worden.

Het hogedrukgebied staat namelijk op het punt om verdreven te worden door depressies die vanuit het oosten opdringen. De dag begint nog zonnig gevolgd door sluierwolken in de loop van de dag. Met een uiterste inspanning kan het 28 en plaatselijk zelfs 30 graden worden. Die sluierwolken horen bij depressies en deze hebben op woensdag het hogedrukgebied helemaal teruggeduwd naar de Atlantische Oceaan.

Dat betekent dat we steeds meer wolken zullen zien, waar vanaf donderdag neerslag uit gaat vallen. Woensdag daarentegen ziet er nog prima uit en zelfs zomers. Zon en wolken wisselen elkaar af bij een graad of 26 en het blijft droog. Vanaf donderdag tappen we uit een heel ander vaatje. De wind draait langzaam naar het westen, waarmee vochtige en koelere lucht onze kant opkomt. Elke dag gaan er buien vallen, waarbij de temperatuur wegzakt tot 18 á 19 graden in het weekeinde.

Mobiele versie afsluiten