Site pictogram Tilburgers.nl

Vanaf 1 juli 2013 mogen alle winkels elke zondag open

Na maandenlang getouwtrek over koopzondagen in Tilburg, waarbij de Eerste Kamer een beslissing over een nieuwe Winkeltijdenwet enkele keren uitstelde, kan dit hoofdstuk worden gesloten. Vanaf 1 juli mag elke winkelier op zondag zijn winkel openen, tot 18.00 uur. De enige uitzondering die wordt gemaakt, zijn Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag, “Omdat daar geen behoefte aan is” legde wethouder Erik de Ridder vanmorgen uit aan de commissie Vestigingsklimaat. “Opening tot 18.00 uur is hetzelfde als in de oude verordening en sluit ook aan bij de sluitingstijd op doordeweekse dagen, is duidelijk naar de consument en ook voor kleinere winkeliers te behapstukken.” voegde de wethouder daar aan toe. 

Tot nu toe lag de beslissing of in een stad of dorp op zondag de winkels open mochten bij het Rijk, waarbij het belangrijkste criterium was, of een gemeente ’toeristisch’ was. Vanaf 1 juli 2013 ligt deze beslissing bij de gemeente en is deze toerisme-bepaling geschrapt uit de wet. “Inwoners van Staphorst willen iets anders dan Amsterdammers”, aldus Tweede-Kamerlid Liesbeth van Tongeren, van GroenLinks en één van de indieners van deze verandering van de wet, in oktober 2010.

Nu ligt alleen de vraag nog open, of er een mogelijkheid is voor avond- en nachtwinkels, zoals D66 al eerder heeft voorgesteld. “Ja, maar hoe?” was het antwoord, “Daar moeten we het na het zomerreces maar eens over hebben.” De nieuwe verordening biedt de ruimt al wel.

Mobiele versie afsluiten