Site pictogram Tilburgers.nl

Vanaf 1 juni gratis Fietstaxi naar de Lochal

25 Maart 2019 nam de gemeenteraad een motie aan van Lokaal Tilburg. Samen met diverse andere partijen riepen zij de gemeente Tilburg hierin op om gedurende een proefperiode van vier maanden een gratis pendeldienst in te zetten tussen het busstation en de LocHal.

Deze taxi-dienst is bestemd voor mensen die minder goed ter been zijn en vanaf het (bus)station naar de LocHal willen. Als gevolg van de bouwwerkzaamheden in het gebied, is de Lochal namelijk moeilijker te bereiken dan voorheen.

Vanaf 1 juni 2019 verzorgt Fietstaxi Tilburg daarom dit gratis vervoer namens de gemeente.

Fietstaxi meldt in een bericht: “Er zijn nu  drie halteplaatsen: halte 1 bij het busstation, halte 2 bij het NS-station (noordzijde), en halte 3 bij de LocHal (ingang noord). Halte 1 en 3 worden op afroep (of bestelling) bediend, halte 2 is de basis. Reizigers kunnen daarvoor een speciaal telefoonnummer bellen: 06-85728842”

Door het plaatsen van vlaggen, zijn de haltes duidelijk herkenbaar.

Fietstaxi Foto: John Geerts

Fietstaxi Tilburg meldt verder: “In eerste instantie starten we met één fietstaxi. Dit kan naar behoefte worden opgeschaald. In de maand juni zal er 7 dagen per week, 4 uur per dag, een fietstaxi beschikbaar zijn. In deze maand zijn de werktijden verdeeld over de blokken 11u tot 13u en 15u tot 17u. Na de maand juni gaan we kijken of aanpassing wenselijk is.”

“Uiteraard is het in deze periode ook nog steeds mogelijk om van onze reguliere service gebruik te maken. Daartoe zal dagelijks ook een tweede fietstaxi bij het station beschikbaar blijven. Omdat de fietstaxi’s ook steeds vaker gezamenlijk ingezet worden voor rondritten of speciale wensen, hebben we onze derde fietstaxi gereed gemaakt als vliegende keep. Service aan de bewoners en bezoekers van Tilburg moet immers gegarandeerd blijven.”

De fietstaxi heeft haar oorsprong in Aziatische landen, waar het ook wel tuktuk wordt genoemd en is daar een algemeen bekende vorm van openbaar vervoer.

Een tuktuk is een gemotoriseerde riksja waarin een aantal passagiers overdekt kan worden vervoerd. Tuktuks hebben drie wielen: twee wielen achter en één voor, hierdoor zijn ze zeer wendbaar in druk stadsverkeer. Voor de aandrijving wordt meestal een zeer vervuilende tweetaktmotor gebruikt.

Foto: John Geerts

Tegenwoordig zijn er vele verschillende kleine elektrische voertuigen op de weg, echter de fietstaxi is de enige die met menskracht wordt voortbewogen.

De fietstaxi is sinds 2014 aanwezig in het Tilburgse straatbeeld. In de binnenstad kan de fiets overal snel komen en zijn de tarieven lager dan elke andere taxi. De fietstaxi kan rijden waar taxi’s en bussen niet mogen komen.

Mobiele versie afsluiten