Site pictogram Tilburgers.nl

Vanaf dinsdag droog weer met zonneschijn en hogere temperaturen

De weersverwachting voor de komende week: vanaf dinsdag droog weer met zonneschijn en hogere temperaturen. Op maandag is het nog niet zover en moeten we het vooral in de ochtenduren met buien doen en warmer dan 9 graden zal het niet worden.

Daarbij staat er een matige noordwestenwind. Op het einde van de dag en in de nacht verschijnen er steeds meer opklaringen en daalt het kwik tot zelfs onder het vriespunt. Voor het eerst deze maand zal het dan gaan vriezen. Daarna krijgen we op dinsdag de eerste droge dag van maart, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen en begint de temperatuur langzaam te stijgen. Dat weerbeeld houden we hele week en in het weekeinde, waarbij de temperaturen nog verder omhoog gaan. Vanaf donderdag zitten we namelijk op kwikstanden van 16 tot 17 graden. En omdat de wind afneemt is het lentegevoel helemaal terug.

Het einde van het natte en onstuimige weer van de afgelopen drie weken (!) komt in zicht. Vanaf dinsdag zien we een duidelijke weersverbetering, waarbij we voor het eerst deze maand een droge dag kunnen noteren. Wolken en zon gaan het weerbeeld bepalen en de wind houdt zich rustig.

Vervolgens stijgen de temperaturen zodat we tevens de eerste lentedag van 15 graden in maart gaan beleven. Het werd wel tijd na die februariwarmte, waarbij we verwend waren met rondom Tilburg drie warme dagen van 20 graden. Maar vandaag en morgen moeten we nog even door de zure appel heen bijten. De zaterdag viel eigenlijk best mee. In de nacht en ochtend waren er perioden met regen, maar in de middag en avond was het droog. Wel bleef het hard waaien. Met 8 mm in de regenmeter liep het totaal voor deze maand in Berkel-Enschot al op tot 85 mm.

In de afgelopen nacht passeerde het volgende neerslaggebied die ons een reeks van buien gaf en dat ging vanochtend gewoon door. Rond 9.00 uur zat daar ook hagel bij, waarbij het heel even wit werd. Net over de grens met België gingen sommige buien zelfs vergezeld van onweer en dat zou bij ons ook maar eens kunnen gebeuren. Deze maartse buien houden namelijk de komende uren aan afgewisseld met een enkele opklaring. We zijn namelijk in koude lucht beland, waardoor het vanmiddag niet warmer zal worden dan een graad of 8. De hoogste kwikstand van vandaag bereikten we afgelopen nacht toen het ruim 11 graden werd.

Bij dit alles staat er op deze zondag een matige tot vrij krachtige westenwind en tijdens buien kunnen er windstoten optreden. In de avond valt er verspreid nog een bui, maar de felste hebben we dan wel gehad. Tijdens opklaringen in de nacht zakt het kwik naar 3 graden. Maar we krijgen ook te maken met nieuwe buien die van noordwest naar zuidoost over onze regio trekken. Het blijft daarbij stevig waaien en tijdens buien moeten we nog steeds rekening houden met windstoten.

De maandag begint dan ook met buien welke in de middag steeds verder afnemen. Oorzaak is het naderen van het hogedrukgebied dat voor de kust van Frankrijk ligt en ons het weer voor de rest van de week gaat bepalen. Hierdoor komt er bij ons een noordwestenwind te staan, waardoor het wel fris is met maximaal een graad of 9.

In de nacht breiden de opklaringen zich steeds verder uit en gaat het zelfs licht vriezen en dat zo ook voor het eerst zijn deze maand. Vervolgens breidt het hogedrukgebied op dinsdag verder uit naar het oosten en draait de wind bij ons naar het westen. We krijgen dan een mix van zon en wolken met kwikstanden die naar de 11 graden gaan.

Maar nog belangrijker: het blijft droog en de wind neemt eindelijk af! Daarna blijft het hogedrukgebied tot in het weekeinde in onze buurt liggen en daar profiteren we optimaal van. Het wordt mooi en rustig lenteweer, waarbij de temperaturen oplopen naar 16 tot 17 graden op het einde van de week. In het weekeinde wordt het minder zacht omdat er een nieuw hogedrukgebied boven de Britse Eilanden komt te liggen. Met een noord tot noordwestenwind wordt dan koelere lucht aangevoerd. Maar dat mag de pret niet drukken na al die onstuimigheid en nattigheid van de afgelopen weken. Want het blijft droog, waarbij we regelmatig de zon zullen zien.

 

Mobiele versie afsluiten