Site pictogram Tilburgers.nl

Vanaf dinsdag herfstachtig en zachter

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: Vanaf dinsdag herfstachtig en zachter. Maandag is een overgangsdag die met mist en nevel van start gaat. In de middag zijn er opklaringen en stijgt het kwik naar 13 graden. Vanaf dinsdag worden de bordjes verhangen en gaan we over op onstuimig herfstweer.

Op dinsdag vallen al de eerste buien die steeds intensiever worden wat gepaard gaat met veel wind. Woensdag is helemaal kletsnat en onstuimig.

Vanaf donderdag wordt het iets beter, maar kunnen er nog steeds enkele buien vallen. Bij dit alles wordt met een zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd van 17 tot 18 graden en mogelijk 20 graden op woensdag. Op vrijdag krijgen we opnieuw te maken met een overgangsdag omdat in de loop van het weekeinde het onstuimige en natte herfstweer terugkeert wat gepaard gaat met zachte lucht.

Het kon niet uitblijven de laatste dagen: de eerste vorst in de weerhut op ander halve meter hoogte. Het gebeurde vanochtend in Twenthe waar het kwik zakte naar -0,7°C. Nadat op 20 september al de eerste vorst aan de grond op 10 cm hoogte werd geregistreerd, waarbij Twenthe -1,3°C noteerde, kwam dat de laatste dagen steeds meer voor.

Afgelopen vrijdag gebeurde dat alleen nog in Woensdrecht (-1,3°C), maar gisteren gebeurde dat op meer plaatsen. Daarbij was Twenthe het koudst met een temperatuur van -2,2°C, gevolgd door Eelde en Woensdrecht met ieder -2,0°C, Hupsel en Heino met ieder -0,5°C, Gilze-Rijen -0,2°C en tenslotte Eelde waar het nog -0,1°C werd. Een frisse start dus van deze zondag, waarbij aan de grond in Twenthe het allemaal nog kouder werd tot -3,2°C en Hupsel met -2,2°C.

De laatste keer dat we in ons land op normale waarnemingshoogte vorst konden waarnemen was op 16 mei in Hupsel en in onze regio was dat op 4 april met -0,6°C in Berkel-Enschot. Vorig jaar moesten we rondom Tilburg voor de eerste vorst van het seizoen wachten op 31 oktober (-0,2°C) en in 2018 was dat op 3 november (-0,5°C). Voor dit jaar moeten we nog even geduld hebben, want temperaturen onder het vriespunt zit er de komende weken bij ons nog niet in.

Niet alleen de afgelopen nachten waren fris, dat was het ook overdag. Op vrijdag werd het zelfs niet warmer dan 11,6°C. Gisteren werd het iets beter met 13,2°C en vandaag zal de thermometer ongeveer dezelfde waarde aangeven. Maar vanaf dinsdag schiet de temperatuur omhoog tot wel plaatselijk 20 graden op woensdag. Eerst maar eens deze zondag doorkomen die met veel bewolking is begonnen, waaruit vanochtend in Gilze-Rijen wat lichte regen uitviel. Oorzaak is een depressie boven Scandinavië die zich langzaam aan het uitbreiden is. Maar een hogedrukgebied boven onze omgeving probeert dat steeds tegen te houden en dat gevecht gaat gepaard met bewolking en soms wat lichte neerslag. Vanavond en vannacht blijft het grijs en zakt de temperatuur niet verder dan een graad of 6.

Maandag wordt een overgangsdag naar het herfstachtige en onstuimige weer waar we vanaf dinsdag mee te maken krijgen. De maandag start daarbij met mist en nevel, waarbij de zon in de loop van de dag al het grijs probeert weg te branden. Daarbij blijft de temperatuur op 13 graden steken en staat er maar weinig wind. Maar dat gaat dus vanaf dinsdag veranderen. Een depressie, die op deze zondag nog op de Atlantische Oceaan ligt, heeft zich namelijk uitgebreid vanaf Portugal tot aan Noorwegen waarbij het centrum ervan boven de Britse Eilanden arriveert. Het ene na het andere neerslaggebied zal ons dan passeren en de wind neemt flink toe.

Tevens zorgt een krachtige zuidelijke stroming ervoor dat aanvoer van warme lucht vanaf de Middellandse Zee op gang komt. Hierdoor is het op dinsdag al 15 en op woensdag 18 graden. Plaatselijk kan het zelfs een graad of 20 worden. In de loop van woensdag zet de depressie koers richting Noorwegen waar het donderdag aankomt. Op donderdag kan er nog een enkel bui vallen afgewisseld met opklaringen. Met 17 graden blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf vrijdag zakt de temperatuur naar normale waarde van 14 tot 15 graden en dat komt omdat de wind naar het zuidwesten is gedraaid. Oorzaak is een nieuwe depressie bij IJsland. Deze breidt zich in het weekeinde verder uit tot voor de kust van Frankrijk en schuift dan langzaam over onze regio. Op zaterdag vallen er nog enkele buien, maar dat neemt op zondag steeds verder toe. En geldt ook voor de wind die onstuimig wordt en naar het zuiden draait. Opnieuw wordt het dan zachter.

Mobiele versie afsluiten