Na een prachtige week met mooi nazomerweer is er op deze zondag tijdelijk de klad ingekomen. Een depressie boven de Britse Eilanden zorgde afgelopen nacht al voor wat regen gevolgd door buien vanochtend. Deze gingen plaatselijk gepaard met onweer.
Zoals in Berkel-Enschot waar rond half tien de donder werd gehoord, maar zonder bliksem. Daarbij viel nog een aantal druppels, maar veel stelde het niet voor. Dat was elders in het land wel anders. In het Groningse Wolvega werd 29 mm opgevangen en in Kamerik viel zo’n 25 mm in 20 minuten.
Het zijn dus felle buien waar we mee te maken hebben. Toen de buien naar het oosten wegtrokken kwam de zon te voorschijn en deze liet het kwik al flink oplopen tot 21 graden in Tilburg. Veel meer graden zal daar de komende uren niet bijkomen. Voor de rest van de middag blijft het droog en dat allemaal bij een stevige wind. Maar in de avond leeft de buiigheid weer op en trekt er een aantal buien over onze regio. In de nacht is het dan weer droog en komen er wat gaten in de bewolking.
Op maandagochtend kan er nog wat lichte regen of een enkele bui vallen, maar in de middag wordt het droog met een knipoog van de zon. Het wordt zo’n 21 á 22 graden en dat is voor Midden-Brabant normaal voor deze tijd van het jaar.
Daarmee hebben we meteen de slechtste dag van de week te pakken, want daarna neemt de nazomer ook wel Oudewijvenzomer genoemd, het stokje over. De venijnige depressie boven de Britse Eilanden wordt namelijk verdreven door een aanstormend hogedrukgebied dat maandag al boven Frankrijk ligt. Vervolgens stoot het door naar Polen en Rusland en blijft daar de gehele week liggen.
Dat betekent dat er op het weermenu komt te staan: warm, zonnig en droog weer met weinig wind. Het ziet er gewoon fantastisch uit. Doordat de wind vanaf woensdag naar het oosten tot zuidoosten draait stijgen de temperaturen tot zomerse waarden van minstens 25 graden. Misschien dat plaatselijk zelfs de 30 graden kan worden aangetikt.
Het begint dus allemaal op dinsdag die met wat neveligheid kan beginnen door alle vochtigheid van de dagen ervoor. In de loop van de dag brandt de zon het meeste grijs weg en wat we dan overhouden zijn wolkenvelden en vooral veel zon. Met 24 graden is het behoorlijk warm, maar doordat er vrijwel geen wind staat voelt alsof het een stuk warmer aan. De wind draait van zuidwest en later op de dag naar oost en dan komt de echte warmte onze kant op.
Op woensdag stijgt het kwik naar zo’n 26 graden en dat blijft het tot in het weekeinde. In het weekeinde kan het zelfs nog warmer worden. Het Amerikaanse weermodel geeft voor zondag zelfs een tropische temperatuur aan van 30 graden in Brabant!
Overigens zou dit niet bijzonder zijn. Drie jaar geleden werd namelijk de hoogste septembertemperatuur in onze provincie ooit gemeten. Op 5 september 2013 noteerde Berkel-Enschot 33,6°C gevolgd door Eindhoven (32,6°C), Gilze-Rijen (32,2°C), Volkel (32,0°C) en Woensdrecht met 31,9°C. Ook in 2003, 1999, 1991, 1973, 1964, 1961, 1959 en 1958 werden ergens in onze provincie tropische waarden afgelezen van de thermometer. September 1961 telde in Eindhoven zelfs drie tropische dagen.
Andere weermodellen zijn wat terughoudend voor het weekeinde en houden het op maximaal 26 graden of zelfs wat lager. Dat heeft alles te maken met de sterkte van het hogedrukgebied. We zien namelijk op vrijdag een krachtige depressie bij IJsland liggen dat zich wil uitbreiden tot over de Britse Eilanden. Als dat lukt moeten we vanaf zaterdag rekening houden met veel bewolking en neemt de kans op regen en onweer sterk toe en begint het kwik te dalen.
Maar is de kracht van het hogedrukgebied toch nog sterk genoeg, zoals de Amerikanen het verwachten, dan kan het een zeer warm weekeinde worden dat op zondag wordt afgesloten met stevige onweersbuien. Of het nu warm of heet wordt, het wordt vanaf woensdag gewoon kaai mooi nazomerweer!
Recente reacties