Site pictogram Tilburgers.nl

Vanaf dinsdag winterweer met op woensdag sneeuw

De weersverwachting voor de komende week: vanaf dinsdag winterweer met op woensdag sneeuw. Maandag begint wisselvallig met een komen en gaan van regenbuien. In de middag wordt het droger en kan er nog een enkele bui vallen.

Met 6 graden wordt het de warmste dag van de week, want daarna keert het koude winterweer terug. Overdag komt de temperatuur rond de 2 tot 3 graden te liggen en de nachten gaan met vorst verlopen. Vervolgens gaan er buien vallen en die gaan vanaf dinsdag gepaard met (natte) sneeuw. Woensdag passeert een sneeuwzone onze regio, waarbij het langdurig gaat sneeuwen en er een sneeuwdek gaat ontstaan. Op donderdag is de neerslag voorbij en is het droog. Het wordt een prachtige winterdag, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. Maar vanaf vrijdag keren de winterse buien alweer terug en dat houden we tot in het weekeinde.

Dit weekeinde staat in het teken van het opruimen van zowel de kou als sneeuw van de afgelopen week. Dit dooiweer werd in de loop van vrijdag ingezet met eerst wat lichte sneeuwvlokken en daarna motregen, waarbij de wind begon aan te trekken. De temperaturen gingen in de loop van de dag steeds meer omhoog, waardoor de hoogste temperatuur van de dag in de avond werd gemeten van bijna 6 graden.

De meeste sneeuw was toen al verdwenen. In de nacht steeg het kwik verder naar een graad of 7 en vielen er enkele buien. Zaterdag overdag was het overwegend droog en het werd met 8 graden nog zachter. Pas op het einde van de middag viel er wat lichte neerslag dat in avond overging in buien. Oorzaak was en is een actieve depressie die vanaf IJsland naar de Noordzee is gegaan en waarvan het centrum vanavond boven de Wadden komt te liggen.

Kijk maar eens naar de barometer die enorm naar beneden is gegaan. Om die kern cirkelen allemaal buien en dat hebben we vanochtend gemerkt. Ook de komende uren is het nog wisselvallig, maar in de loop van de middag wordt het droog. Vanochtend werd de hoogste temperatuur al bereikt met 7,4°C in Tilburg. Maar met die buien wordt koude lucht aangevoerd en dat betekent dat het kwik op deze zondag gaat dalen naar een graad of 4 tegen de avond.

Vervolgens waait het ook nog eens matig en komt uit het westen tot zuidwesten. Later op de dag wordt deze noordwest, waardoor de koude lucht komt binnenstromen. Zodra de depressie vanavond bij de Wadden arriveert wordt het onstuimig en gaat het nog harder waaien met kans op storm (kracht 9) langs de zuidwestkust. In onze regio wordt de wind vrij krachtig, kracht 5, en zijn er windstoten mogelijk tot 60 km/uur. Het is dan guur herfstweer, want de gevoelstemperatuur komt namelijk onder het vriespunt te liggen!

De maandag start wisselvallig met van tijd tot tijd buien. In de middag wordt het droger en verschijnen er opklaringen. Met een maximum van 6 graden is het meteen de ‘warmste’ dag van de week, want het winterweer keert vanaf dinsdag terug. Dat betekent lagere temperaturen overdag en in de nachten gaat het vriezen. En als er neerslag valt zal deze een winterse karakter hebben bestaande uit (natte) sneeuw. En dat laatste zullen we de komende dagen vaak zien. Want de hele week zijn we in de ban van lagedrukgebieden die gevuld zijn met koude lucht vanaf de poolstreken. In de nacht naar dinsdag duikt het kwik tijdens opklaringen al onder het vriespunt.

In de middag neemt de bewolking toe en kunnen de eerste winterse buien vallen. Met 4 graden op de thermometer is het al aardig fris geworden en tijdens zo’n winterse bui ligt de temperatuur rond het vriespunt. En dan wordt het spannend. Een enorm neerslaggebied met sneeuw ligt dinsdag boven Noord-Frankrijk en deze schuift via België naar onze regio. Dat betekent dat het in de nacht naar woensdag gaat sneeuwen wat de hele dag zal aanhouden.

Sommige neerslagmodellen geven zelfs 11 mm aan en in sneeuwhoogten zijn dat centimeters. Maar ja, andere weermodellen laten het vooral in België sneeuwen en in onze regio beperkt dat zich tot enkele sneeuwbuien. Afwachten wat er gebeurt, want sneeuwverwachtingen is een van de moeilijkste die er zijn. De temperatuur ligt tijdens sneeuwval rond het vriespunt. Hierbij kan er opnieuw een sneeuwdek ontstaan van enkele centimeters. Als deze inderdaad ontstaat dan kan het op donderdagochtend matig vriezen. Vervolgens krijgen we een prachtige donderdag voorgeschoteld, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen en het kwik rond het vriespunt schommelt. Op vrijdag passeert het volgende neerslaggebied, waarbij er een reeks winterse buien op ons afkomt. In het weekeinde verandert het weinig en houdt het wisselvallig winterweer aan met lichte vorst in de nacht en overdag een graad of 3.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten