Veel bezorgde burgers over plannen Wijkevoort

Eén van de insprekers in de Raadszaal  Foto: John Geerts

Wijkevoort. Nadat in de zomer van 2021 het bestemmingsplan voor het nieuwe bedrijventerrein ter inzage lag, hebben ruim 500 mensen een zienswijze ingediend. Vervolgens heeft de gemeente Tilburg daarop gereageerd en werd er gelegenheid gegeven om te komen inspreken in de gemeenteraad. Daarvoor hadden 51 mensen zich opgegeven, een ongekend groot aantal. De inspreeksessies werden verspreid over twee dagen: 11 en 18 oktober.

Bij de inspreeksessie op 11 oktober werd de rode draad al vrij snel duidelijk. Zienswijzen van burgers zijn niet goed gelezen, zijn slecht of geheel niet inhoudelijk beantwoord en van meet af aan staan de inwoners buitenspel. Omwonenden, ook uit Gilze en Hulten, zijn wanhopig en vragen om groen, schone lucht, minder hittestress en behoud van biodiversiteit en rust. Ze smeken de gemeenteraad om een andere beslissing te nemen. Veel bewoners verwachten dat de coalitiepartijen niet naar hen zullen luisteren en zeggen te zullen doorvechten tot aan de Hoge Raad, of zelfs het Europese Hof als dat nodig is.

Voorstanders, of toch niet?

Volgens voorstanders neemt het aantal inwoners toe, is er meer werkgelegenheid nodig, is er weinig leegstand op de bestaande bedrijventerreinen en wordt het heus een groen, duurzaam en ecologisch verantwoord bedrijventerrein.

En ook een oud argument is weer van stal gehaald: de ’tripel helix’. Deze term staat voor de samenwerking van overheid, onderwijs en ondernemers en werd 10 jaar geleden al gebruikt om Wijkevoort aan te prijzen. En in 2018 werd het nog aangehaald om te zeggen dat het echt zou gaan om technologische, innovatieve bedrijven in de vliegtuigsector, als versterking voor vliegbasis Gilze-Rijen. Maar de vliegtuigbranche koos voor Woensdrecht en de tripel helix belandde bij de oude herinneringen op zolder. Tot nu: Wijkevoort moet een ‘hoogwaardige en inspirerende campusomgeving worden’.

Een opvallend uurtje met insprekers is ingericht voor vier heren die voorstanders zijn van bedrijventerrein Wijkevoort. Twee vertegenwoordigers van bedrijfsverenigingen BORT en VNO-NCW en Tilburgse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, die meer ruimte nodig hebben en volgens hen is dat er echt niet meer op bestaande bedrijventerreinen. Raadslid Bea Mieris (PvdA) legt de vier heren voor, dat Wijkevoort helemaal niet bedoeld is voor het mkb, maar juist voor grote bedrijven in de logistiek.

Dat wisten deze vier pleitbezorgers nog niet, geven ze uiteindelijk enigszins twijfelend en bedremmeld toe. En ook de illusie dat Wijkevoort voor Tilburgse bedrijven is bedoeld, vervliegt dit uurtje al vrij snel. En eigenlijk zouden wat minder strenge eisen qua duurzaamheid ook wel prettig zijn, “daar moeten we het nog eens over hebben”. Uiteindelijk gaf ondernemer Luijten toe: “Ik hoef niet per se naar Wijkevoort, maar het is de enige optie. Als er morgen een kans op een andere locatie is, dan zal ik die met beide handen aangrijpen.”

18 oktober

Een week later werd de inspraakavond voortgezet. Ook deze avond was er één voorstander: een ondernemer in de logistiek die zijn branche met verve verdedigde. Tot hem de vraag werd gesteld of hij dan ook in Tilburg woont. “Nee, dat niet.”

De jongste inspreker was Bente van 13 jaar. Haar wens voor de toekomst is, dat zij zich geen zorgen hoeft te maken over het milieu. Ze wil later “niet de zooi hoeven opruimen die volwassenen nu achterlaten”, liet ze raad weten. “De wereld zal niet ontploffen, maar de mensheid zal wel verdwijnen.”

Op 15 november neemt de gemeenteraad een besluit.

Geef een reactie