Site pictogram Tilburgers.nl

Verbazing, Teleurstelling en Verontwaardiging

Gastbijdrage van Hetty (Confetti ) van Beek, De Reizende Speeldoos.

Tot mijn grote verbazing, en verontwaardiging werd ons op 27 augustus meegedeeld dat het op 4 september geplande festival Alegria niet door mocht gaan. Reden: het mocht niet doorgaan omdat het festival zich afspeelde op een horeca locatie ! Zie citaat van het bestuur hieronder:

“Het bestuur van Stichting Alegria moet een vervelende mededeling doen. Ondanks de hoop die we kregen van de gemeente na de persconferentie van premier Rutte, is gisteren het besluit gevallen dat Festival Alegria definitief geen doorgang mag hebben in Bosvreugd. Wij zijn erg teleurgesteld, maar het is niet anders.
We hebben wel de mogelijkheid aangeboden gekregen om het festival op het Willemsplein te laten plaatsvinden, maar dat heeft zoveel voeten in aarde dat we dat zeker niet op een veilige en verantwoordelijke wijze – in zo’n kort tijdsbestek – geregeld gaan krijgen. Bovendien kunnen niet alle geplande activiteiten doorgang vinden. Dat doen wij jullie en onszelf niet aan.”

Een zeer jammere maar begrijpelijke reactie want je krijgt zoiets nooit meer op zo’n korte termijn omgezet, laat staan de vergunningen rond! En dat terwijl Alegria toch al ruim op tijd alles had geregeld.

Verbaasd, teleurgesteld en verontwaardigd omdat:
Omdat ik al een aantal weken opgetogen mijn eerste openbare optreden sinds 2019 aan het voorbereiden was, en ik had er zin in.
Alegria is een kleinschalig benefiet festival wat al een aantal jaren gehouden wordt op het prachtige terrein van ‘Bosvreugd’ alwaar de samenwerking altijd bijzonder vriendelijk en ruimdenkend is, en bovendien een heerlijke plek om te mogen spelen in al zijn aspecten. Er is volop ruimte, het heeft een beslotenheid en het is mogelijk om op diverse plekken de activiteiten neer te zetten zonder dat er ‘opstoppingen’ plaats vinden.

Omdat overal om mij heen de nieuwe studentenstroom krioelt, de terrassen bomvol zitten en de winkels weer als vanouds de mensenstroom verwerken. Wij wonen hier midden in het centrum en kennen het jaarlijkse studentenfestijn echter het lijkt op dit moment grootser, voller en luidruchtiger te zijn dan anders, en we struikelen over de (leen-)fietsen.

Omdat een schandalig groot driedaags festijn als dat op circuit van Zandvoort gewoon doorgang mocht vinden. De krant stond er vol van.
Wij waren er in de buurt, Velsen / Wijk aan Zee om persoonlijke redenen, en zagen de gigantische stroom van mensen en autoverkeer en aan het eind van het ‘Zandvoort spektakel’ diverse malen helikopters af en aan vliegen om Vips te vervoeren.

Omdat het blijkbaar niet mogelijk is om als stad binnen redelijke grenzen toch creatief om te gaan met de Haagse regelgeving.

Ik hoop binnenkort weer van start te kunnen gaan met mijn activiteiten, al houd ik mijn hart vast voor wat nog komen gaat! Ons culturele klimaat wordt al zorgvuldig ‘de das omgedaan’ zo lijkt het, en het is nog niet eens winter.

Mobiele versie afsluiten